Foto: RIA Novosti/Scanpix
Veids, kādā Latvija pārvarēja 2008. gadā sākušos ekonomikas krīzi, ir unikāls un dēvējams par veiksmes stāstu, sarunā ar portālu "Delfi" pārliecību pauž Zviedrijas ekonomists Anderss Oslunds, kurš kopā ar Latvijas ekspremjeru Valdi Dombrovski (V) sarakstījis grāmatu "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi", bet pēdējos gados aktīvāk pievērsies Krievijas ekonomikas pētīšanai.


Oslunds norāda, ka par veiksmes stāstu Latvija ir dēvējama, neskatoties uz to, ka valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) aizvien ir viens no viszemākajiem Eiropas Savienībā (ES), kā arī uz to, ka valstī, īpaši reģionos, valda ievērojama sociālā nevienlīdzība.

"Jūs redzat problēmu un tad to atrisiniet, cik nu labi vien iespējams, protams, piesaistot pietiekamu starptautisko finansējumu. Palūkojoties uz Grieķiju, tas ir pilnīgs pretstats Latvijai. Arī viņiem bija un ir pieejams Eiropas finansējums, taču krīze ilgst jau sešus vai septiņus gadus, kamēr Latvija tika galā divos gados," stāsta Oslunds.

Viņš aizvien tic, ka Latvijas krīzes pārvarēšana dēvējama par veiksmes stāstu: "Jums jāskatās, kādā stāvoklī bijāt tolaik, 2008. gadā, un kādā esam šobrīd. IKP kritums bija 18% – jautājums ir, kā vispār no šādas bedres izrāpties? Kopš tā laikā Latvijas ekonomikas izaugsmes temps ir tikai audzis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!