Foto: Publicitātes foto

"Apzinātība ir ierocis, ko likt lietā krīzes situācijā," saka sertificēta apzinātības meditācijas skolotāja Baiba Krūmiņa, "Health Performance Riga 2020" speciālizlaiduma lektore, kura atklāja, kā saglabāt mieru krīzes situācijā jeb nosargāt mentālo imunitāti.

Baiba Krūmiņa mācījusies apzinātības stresa samazināšanas programmas Hjūstonā, ASV, un ir sertificēta "Mindfulness@Work" trenere ar 10 gadu pieredzi finanšu jomā. Uzņēmuma "Ametros" dibinātāja, kas specializējas apzinātības programmās organizācijām, palīdzot vadītājiem un komandām būt efektīvākiem, novēršot izdegšanas riskus un uzlabojot darba un dzīves līdzsvaru.

Pie apzinātības fenomena viņa nonākusi personīgās pieredzes rezultātā, jo atskārtusi, ka ir jāpalielina sava spēja pārvaldīt emocijas. Iedvesmojošajā lekcijā apzinātības trenere atklāj, ko nozīmē būt klātesošam, un kā iekļaut apzinātības prakses savā ikdienā. "Apzinātība ir uzmanības vēršana tagadnē, ar kuras palīdzību var trenēt reakciju uz stresu, domu menedžēšanu un uzmanību. [..] 47% dienas mēs neesam klātesoši – ne savai runai, ne darbiem. Un kad cilvēks nav klātesošs, viņš ir nelaimīgāks."

Baiba Krūmiņa atklāj, ka viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki nav klātesoši, ir stress: "Stress ir nr.1 iemesls mentālam nogurumam un izdegšanai, un īpaši aktuāls ikvienā Rietumu kultūrā, tostarp arī Latvijā. [..] Turklāt stress un bailes ir lipīgs – ja vadītājs ir stresā, tad šo stresu uzņem arī viņa darbinieki."

Pēc līdzīga principa izpaužas arī, piemēram, gluži nesen piedzīvotā panikas pirkšana pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas. Turklāt stress ietekmē ne tikai prāta un nervu sistēmas darbību, bet arī dažādu fizioloģisku procesu noriti.

Viņa arī ieskicē neiroplastikas fenomenu, proti, smadzeņu trenēšanu ar meditāciju, lai panāktu arvien apzinātāku stāvokli – "šeit un tagad". Jo kuram gan nav gadījies piedzīvot, ka īsti neatceras, pa kādu ceļu aizbraucis līdz darbam?

Lekcijā Baiba Krūmiņa nodemonstrē meditāciju apzinātības līmeņa noteikšanai – domu skaitīšanas vingrinājumu, kā arī atklāj praktiskas tehnikas, kā pieslēgties tagadnei.

Turpinājumā noskaties Baibas Krūmiņas lekciju:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!