Foto: Privātais arhīvs
"Ko es daru? Slēdzu cilvēkus pie vadiņiem un mēru smadzeņu aktivitāti," savu prezentāciju iesāk "Riga Brain" smadzeņu treniņa centra vadītājs Pēteris Urtāns, "Health Performance Riga 2020" speciālizlaiduma dalībnieks. Viņš atklāj smadzeņu, miega un imunitātes saistību, kā arī iepazīstina ar mikroglijām – centrālās nervu sistēmas šūnām, kuras gādā par smadzeņu imunoloģisko aizsardzību.

Pēteris Urtāns ir medicīnas speciālists ar ergoterapeita grādu, kurš specializējies psihiatrijā un ieguvis paplašinātu apmācību dinamiskā neirofīdbeka metodikas pielietošanai pie ASV un Kanādas speciālistiem. Individuāli strādājis ar teju 7000 cilvēkiem, veltot tam vairāk nekā 14000 stundu. Ikdienā konsultē un palīdz sasniegt optimālu smadzeņu darbību dzīves kvalitātes paaugstināšanai.

Mikroglijas ir smadzeņu imunitātes šūnas, kuras piedalās impulsu pārvadē, cīnās ar infekcijām un vīrusiem, kā arī "salabo" bojājumus, un visaktīvāk tās darbojas tieši miegā, smadzeņu darbības, miega un imunitātes saistību savā lekcijā ieskicē Urtāns, turpinot ar detalizētu mikrogliju darbības raksturojumu un atklājot veidus, kā to sekmēt.

Traucēta mikrogliju darbība var būt par iemeslu virknei neirodeģeneratīvu saslimšanu – autismam, multiplajai sklerozei, Alcheimera slimībai, demencei, kā arī samazina kognitīvās funkcijas un noved pie atmiņas pasliktināšanās. Savukārt atmiņai ir nozīme arīdzan cīņā pret slimībām – jo labāka atmiņa, jo arī ķermeņa šūnas labāk spēj atcerēties, kā cīnīties ar veselības apdraudējumiem.

Speciālists arī atklāj mikrogliju saistību ar gēnu darbību, kā arī iepazīstina ar emocionālo atmiņu – smadzeņu darbības fenomenu, kam ir svarīga loma traumu ārstēšanā, jo negatīva emocionālā pieredze ietekmē arī atmiņu un kognitīvās funkcijas.

Kāda ir miega un smadzeņu atpūtas nozīme uz radošumu, pie kādām metaboliskām izmaiņām šūnās var novest miega traucējumi un kas ir dopamīna gavēnis – par to visu sīkāk izsmeļošajā Pētera Urtāna lekcijā!

Turpinājumā piedāvājam Pētera Urtāna videolekciju:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!