Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētdien, 13. septembrī, svinēsim Tēva dienu – kādā ģimenē apsveicējs vēl tikai gaida savu jauno lomu, kādā – svētkus svinēs pirmo, bet kādā citā – 13. reizi. Ir tēti, kuri jau vairākkārt sveikti saistībā ar vecāku statusa iegūšanu, ir tādi, kuri satraukti vēl tikai gatavojas par tādiem kļūt. Un, iespējams, daļai no šiem topošajiem tētiem radušās pārdomas – vajag vai nevajag atbalstīt savu mīļoto, piedaloties dzemdībās.

Par pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem, pēdējā laika tendencē, par prieka asarām un ģībšanu, to visu portālam "Cālis.lv' stāsta Rīgas Dzemdību nama vecmāte, sertificēta psiholoģe Laila Laganovska, kura vada arī kursus topošajiem vecākiem.

Modes lieta nedaudz iet mazumā

Ģimenes dzemdības populāras kļuva salīdzinoši nesen, pirms 25–30 gadiem kaut kas tāds vispār nebija iedomājams, bet tad, pamazām mainoties politiskajām iekārtām, vairāk ieelpojot Eiropas un pasaules elpu, arī šajā jomā notika krasas izmaiņas.

Pēc vecmātes teiktā, medicīnas personālam šķiet, ka patlaban teju visi bērni dzimst ģimenes dzemdībās, tomēr skaitļi rāda citu ainu. Tā, piemēram, saskaņā ar apkopotajiem statistikas datiem, 2012. gadā Rīgas Dzemdību namā no visām dzemdībām 52,1 procents bija tādas, kurās piedalījās kāds no dzemdētājas tuviniekiem, visbiežāk, mīļotais vīrietis. 2013. gadā bija rekordcipari – 66,3 procenti ģimenes dzemdību, bet pērn rādītājs kritās – 57 procenti no visām šajā dzemdību vietā notikušajām dzemdībām bija ģimenes.

Svarīgākais, pirms izlemt par piedalīšanos vai nepiedalīšanos dzemdībās, pāra starpā izrunāt visas šaubas, visus iespējamos variantus, kas notiks, ja... Nevajadzētu sevi salīdzināt ar citiem, klausīties draudzeņu ieteikumos, padomos, baiļoties, ko kāds padomās, ja vīrs tomēr nepiedalīsies mazuļa nākšanas procesā, lai gan visiem draugiem bijušas ģimenes dzemdības. Katrs cilvēks, katras attiecības ir atšķirīgas, pats galvenais – saprast, kas ir tas, ko vēlies tu un tavs partneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!