Foto: Privātais arhīvs

"Mana misija ir dalīties zināšanās par ūdeni, lai ikviens varētu izvēlēties sev piemērotāko ikdienas lietošanai, palīdzot savai veselībai un līdz ar to arī labsajūtai," saka pirmais ūdens someljē Austrumeiropā Dans Voļevahs, "Health Performance Riga 2020" speciālizlaiduma lektors. Savā prezentācijā viņš atklāja ūdens spēju ietekmēt organisma funkcijas, kā arī nāca klajā ar praktiskiem ieteikumiem veselības uzlabošanai ar ūdeni.

Dans Voļevahs 2015. gadā absolvējis ūdens someljē skolu Vācijā, un šobrīd ir viens no 160 sertificētiem ūdens someljē pasaulē, savukārt Austrumeiropā – pirmais. Viņa lielākais sasniegums – aplikācijas "PickAqua" palaišana apritē. Tā ir pirmā izglītojošā ūdens izvēles aplikācija pasaulē, kurā pieejama izsmeļoša informācija par veikalos iegādājamo ūdeņu ķīmisko sastāvu un pielietojamību.

Kā lekcijā atklāj speciālists, ūdens zinātne nāk no Vācijas, ko nozarē dēvē par ūdens lielzemi. Tur ūdens ieguvei un rūpnieciskai izmantošanai tiek lietotas aptuveni 500 ūdens ieguves vietas, no kurām zinātniskos pētījumos ārstnieciskas īpašības pierādītas aptuveni 100, stāsta Voļevahs. Savukārt Latvijā pēc viņa teiktā ir apmēram 130 dažāda veida ūdeņi. Fakts, ko ūdens someljē min, lai ilustrētu ūdens lielo nozīmi mūsu dzīvē, ir cilvēka dzīves laikā atstātā "pēda" jeb kopējais izlietotais ūdens daudzums - cilvēka dzīves laikā iztērētais ūdens daudzums var sasniegt pat 24 olimpiskos baseinus.

Līdztekus jau zināmiem zināmiem, taču nereti piemirstiem ieteikumiem par ūdens lietošanu uzturā, piemēram, izdzert 1,5-2 litrus dienā un atturēties no aukstiem dzērieniem, Voļevahs atklāj arī citus praktiskus padomus, kā ar ūdeni ikdienā koriģēt organisma darbību.

Tāpat viņš uzskaita atšķirības starp dabīgo minerālūdeni, avota ūdeni, parastu dzeramo ūdeni un krāna ūdeni, kā arī atklāj, kā izvēlēties piemērotāko ūdeni dažādu veselības problēmu risināšanai. Piemēram, pret aizcietējumiem jālieto ūdens ar paaugstinātu sulfātu līmeni, savukārt pret stresa kaitīgo ietekmi līdzēs ūdens ar magnija sastāvu virs 100 miligramiem uz litru.

"Ūdeni var pētīt bezgalīgi," rezumē pirmais ūdens someljē Austrumeiropā Dans Voļevahs.

Turpinājumā piedāvājam noskatīties Dana Voļevaha vidolekciju:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!