Foto: Ieva Andersone
2019. gada izskaņā "Delfi" stāstīja par Stabu ielas alus bāra un veikala "Beerfox" saimnieka, ASV pilsoņa Maikla Perdī nedienām – formālu iemeslu dēļ viņam netika pagarināta uzturēšanās atļauja. Uzņēmējs bija spiests aizbraukt no Latvijas, pametot likteņa varā gan biznesu, gan mīļoto sievieti. "Ienīstu Latvijas birokrātiju! toreiz Maikls rakstīja savā "Facebook" profilā. Pēc trīs mēnešus ilga "izsūtījuma", ko Maikls pavadīja elitārās britu alusdarītavās, viņam izdevās atgriezties Rīgā, saņemot uzturēšanās atļauju Igaunijā. Tomēr nedienas nebeidzās. Sarunā ar "Delfi" Maikls stāsta, kā viņam klājas šobrīd.


Maikls Perdī Latvijā nonāca 2008. gadā, traucoties pēc Gruzijā sastaptās mīlestības. Ieguldot no liellopu pārdošanas pāri palikušo naudu – 35 tūkstošus eiro –, viņš Rīgā, Stabu ielā, atvēra amatalus veikalu un bāru "Beerfox". Pēc Maikla aplēsēm šis bizness caur nodokļiem Latvijas budžetā ienesa vismaz 50 tūkstošus eiro gadā un nodrošināja vairākas darbavietas, taču laika gaitā mainījās likumi un izrādījās, ka Maiklam vairs nav tiesību dzīvot un strādāt Latvijā. 2019. gada oktobrī viņš aizbrauca.

Lai nebūtu tā, ka Maiklu no mīļotās sievietes šķir okeāns, viņš savam "izsūtījumam" izvēlējās Lielbritāniju. Tūliņ pēc aizbraukšanas no Rīgas viņš pieteicās pagaidu uzturēšanās atļaujai Igaunijā – caur saviem alus biznesa igauņu partneriem. Gaidīšanas laiku lieki netērēja – apmetās kūrortpilsētā Bakstonā, kur trīs mēnešus nodevās elitāru bairīša šķirņu radīšanai alus darītavā "Buxton Brewery". "Vārdu sakot, pat "izsūtījumā" atradu savu prieciņu," skumji smaida Maikls.

Vai viņš spēja iedomāties, ka atgriešanās Latvijā nebūs pēdējais likteņa sagatavotais pārbaudījums? Pienāca 2020. gads. Vispirms uzņēmējam nācies ilgi un dārgi atjaunot anulēto Latvijas nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, bez kura alus tirdzniecību nevarēja atsākt. Tikmēr daļai preces bija beidzies derīguma termiņš – tas radīja lielus zaudējumus. Alus bāra darbību atjaunot izdevās martā – trīs dienas pirms valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas, kas nozīmēja – tūlītēju aizvēršanu.

"Domājām, ka mūsu dzīvē dominējošais koronavīruss ir vislielākā problēma," atceras Maikls. "Bet tad otrā man piederošajā uzņēmumā sākās daudz lielāki pārbaudījumi (juridiski), nekā mēs varētu iedomāties. Atkal izdevumi un daudz birokrātisku procedūru. Uz kājām nostājāmies tikai novembrī, tieši pirms jaunā lokdauna."

Tagad Maikls savā veikalā alu tirgo pats, viņš cer, ka jaunie ierobežojumi viņa biznesu nenobeigs pavisam. ""Beerfox" veikals nav tukšs. Par laimi mums ir patiešām "pasaules klases" klienti bez aizspriedumiem, viņi spēj novērtēt mūsu nepretenciozo pieeju biznesam Rietumamerikas vidienes garā, ko mēs nekad nemainīsim. Ik diena nāk ar jauniem izaicinājumiem, taču mūsu kaislība un izpratne par labākajām alus šķirnēm, ko mūsu klienti ir pelnījuši, attaisno visus pūliņus." 

Maikls iesaka dažas alus šķirnes, kas, viņaprāt, nevainojami papildinās svētku galdu un derēs visdažādākajām gaumēm:

  • Dāņu alus "Amager Double Black Mash Imperial Stout" – ultratumšais alus, ko baudīt ar cigāru un desertu. Šis bairītis atzīts par labāko 2020. gada alu Dānijā.
  • Beļģu alus "Boon Black Label Oude Geuze". Aperitīva alus, ko baudīt ar pamatēdienu: balto gaļu vai dārzeņu ragū.
  • Alus "Jester King Das Wunderkind Saison" no Teksasas. Alus pamatēdienam – maigai vistiņai, šķiņķim, svaigiem lauku produktiem.


Savukārt pārgājienam pa mežu, romantiskam vakaram pie kamīna vai pēc saunas apmeklējuma: angļu "Thornbridge Jaipur IPA", dāņu "Flying Couch 8 Ft" vai "Amager Barren Fields of F*&ks Italian Pils. Bunch IPA", beļģu "Orval", igauņu "Anderson/Beerfox Daft Punkin Stout" vai "Pohjala Must Kuld Porter", šveiciešu "BFM La Salamandre".

Mierīgākā laikā Maikls Perdī mīļuprāt var stundām ilgi pļāpāt ar saviem apmeklētājiem – stāstīt par Gruzijā piedzīvoto, par mēģinājumiem ielauzties Tadžikistānas lauksaimniecībā, par dzīvi Rietumamerikas vidienē, laikapstākļiem, dabu un, protams, par alu. Koronavīrusa pandēmijas laikā garas sarunas izpaliek, taču amerikānis ir pārliecināts, ka viss vēl ir priekšā.

"Delfi plus" 2019. gada nogalē jau stāstīja, kā Rīgas bāra saimnieks zaudēja uzturēšanās atļauju. Par to vairāk lasāms šeit:

Stabu ielas alus bāra un veikala "Beerfox" apmeklētāji un darbinieki sociālajos tīklos sacēluši trauksmi: uzņēmuma saimniekam ASV pilsonim Maiklam Perdī ar skubu nācies pamest Latviju. Imigrācijas likuma grozījumu rezultātā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) viņam atteikts reģistrēt uzturēšanās atļauju. Populārais "Beerfox" nodrošina vairākas darbvietas un nodokļos valstij maksā vairāk nekā 50 tūkstošus gadā. Bārs un veikals turpinās darboties. Maikls turpina cerēt uz taisnību. Situāciju portālam "Delfi" pērnā gada nogalē skaidroja arī PMLP vadība.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!