Foto: LETA

Vakcinācijai ir ļoti būtiska loma, lai atgrieztos pie straujākas ekonomiskās izaugsmes. Tomēr to, cik lielā mērā pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi ietekmē valstu ekonomiku, nosaka daudzi faktori, piemēram, iekšējā tirgus lielums, eksporta un importa struktūra, īpaši skarto nozaru īpatsvars ekonomikā u. c. Tomēr – jo mazāki ierobežojumi un uz īsāku laiku, jo mazāka ietekme uz valsts ekonomiku, budžetu, uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Valstis, kas, pateicoties veiksmīgākam vakcinācijas procesam, ātrāk "atvērs" savas ekonomikas, īstermiņā gūs attīstības priekšrocības. Vienlaikus globālā ekonomika šobrīd ir ļoti cieši saistīta, un tās valstis, kuras ātrāk tiks galā ar vakcināciju, tiešā vai netiešā veidā stimulēs savus partnerus.

"Valstīm, kas kontrolē saslimstību ar iespējami mazākiem ierobežojumiem, ekonomiski veicas labāk. Un tajās, kuras jau sasniegušas atzīstamu vakcinācijas līmeni, piemēram, Izraēla, Apvienotā Karaliste, saslimstība iet mazumā, kas, saprotams, uzlabo arī ekonomikas perspektīvas. ASV saslimstība nedaudz pieaug, bet vakcinēšanas tempi riskus dzen uz leju," vērtē "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Pirmrindniekos vakcinācijas tempos ir Izraēla, kur abas vakcīnas devas saņēmuši jau aptuveni 60% iedzīvotāju, jauno gadījumu skaits ir būtiski sarucis un ekonomiku ir izdevies lielā mērā atvērt. "Skaidrs, ka tas nes strauju aktivitātes atgriešanos, mazina neskaidrību un viennozīmīgi nostāda Izraēlu uz straujākas, mazāk svārstīgas attīstības ceļa," teic "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!