Foto: Shutterstock
Latvijā mazumtirdzniecībā līdz šim ir bijusi izteikta sezonalitāte – vajadzīgās preces cilvēki pārsvarā iegādājas īsi pirms attiecīgās sezonas sākuma un sezonas laikā, bet cik tas ir izdevīgi? Tirgotāji un ekonomisti stāsta, kādas svārstības novērojamas preču cenās un kā Latvijā iepirkties izdevīgāk.

Pārzinot mazumtirdzniecības dzīves ciklu, iezīmējas periodi, kad iespējams pat diezgan labi ietaupīt.

Gaidāmā gada aukstā sezona, līdz kurai atlikuši vien apmēram trīs mēneši, šogad rada satraukumu daudziem: enerģētikas krīze ar no tās izrietošo maksājumu pieaugumu, kredītu sadārdzināšanās, cenu kāpums teju vai visam, kas veikalā, degviela "zelta" vērtībā, komunālo pakalpojumu maksājumu palielināšanās – šīs tendences nesola mierpilnu dzīvi. Tomēr tas, ka Latvijas iedzīvotāji jau laicīgi būtu sagatavojušies gaidāmajiem grūtākiem laikiem, vismaz pagaidām novērojams tikai atsevišķās preču kategorijās, piemēram, visā, kas saistīts ar apkuri.

Lētie batuti un velosipēdi

Šobrīd, jūlijā, vēl neizjūtam pieprasījumu pēc precēm, kas ir raksturīgas gaidāmajai rudens/ziemas sezonai. Cilvēki joprojām vairāk pērk aktuālās pavasara un vasaras sezonas preces, atzīst tiešsaistes tirgotāja "220.lv" platformas "Marketplace" pārdošanas vadītājs Kārlis Ozols, atbildot uz "Delfi" jautājumu, vai šogad, tuvojoties ziemas/rudens sezonai, kas biedē ar lielākiem tēriņiem, Latvijas iedzīvotāji tai nepieciešamo iepērk jau laicīgi. Ozols norāda, ka ierasti Latvijā modes preces, kas ir raksturīgas gada otrajai pusei, pircēji sākot iegādāties augustā, kad pieaug pieprasījums pēc skolas sezonai nepieciešamā, savukārt citās rudens/ziemas sezonas preču grupās plānotu pirkumu veikšana nav novērota ātrāk par septembri vai oktobri.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!