Foto: Sigrid Mölder/ Startup Day 2021

Lai arī meditācija raisa asociācijas ar Tālajiem Austrumiem, arī tepat Baltijā notiek darbs pie meditācijas lietotnēm. Piemēram, pašmāju "Miervidi" izstrādā savu meditācijas lietotni ar iespējām latviešu valodā, Lietuvā "Mindletic", kas ir plašāka labjūtības lietotne, šogad saņēmusi investīcijas 500 tūkstošu eiro apmērā. Savukārt Igaunijā attīsta "Synctuition", kas šobrīd ir viena no straujāk augošajām meditācijas un apzinātības lietotnēm Eiropā un ASV. Sarunā ar portālu "Delfi Bizness" "Synctuition" līdzdibinātājs Allans Ēsmā (Allan Eesmaa) teic, ka darbs pie meditācijas skaņu programmas tika uzsākts pirms 10 gadiem, kad lietotnes vēl nebija tik populāras kā šodien. Veidojot šādas lietotnes, izaicinājums ir sakombinēt zināšanas par meditāciju, psiholoģiju, mūsdienu digitālajām tehnoloģijām, kā arī mārketingu un cenu veidošanas politiku.

Ir grūti saskaitīt, cik daudz informācijas šodien lietojam, Ēsmā, atceroties vienu skaitli, teic – mūs bombardē ar informācijas apjomu, kas ir ekvivalents tūkstotim laikrakstu ik dienu. Runa nav tikai par ziņām, ka kādā valstī ievēlēts prezidents vai citā valstī sācies karš, bet arī par mazākiem notikumiem, piemēram, darbā u. tml., kas var likt uztraukties. "Cilvēkiem ir ļoti grūti aptvert visu šo informāciju, jo mūsu kapacitāte saprast un uztvert laika gaitā nav būtiski mainījusies. Un tas cilvēkiem rada stresu," teic Ēsmā.

Viņš atklāj, ka liela ietekme viņa ceļā bija Austrumu filozofijas virzieniem, kas māca par cilvēka vienumu, par to, ka Visumu pamatā veido viens veselums – viena būtība (being), viena apziņa (consciousness). Lai sasniegtu šo vienu apziņu, ir jāielūkojas sevī. Un metode, kā ielūkoties sevī, ir meditācija un pašanalīze.

Radās meditācijas lietotne

"Jautājums bija, vai ikvienam iespējams sasniegt noteiktu prāta stāvokli un īpašu mistisku sajūtu, kas ir pilnīgi unikāla. Iegremdējoties un lasot arvien vairāk par šo tematu, sāku pats meditēt un ieviest praksē šīs mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!