Foto: Pexels.com, Dziana Hasanbekava

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pirms pāris nedēļām publiskoja ziņojumu par bagātības sadali dalībvalstu iedzīvotāju vidū. Tajā pētnieki analizēja veidus, kā valstis varētu palīdzēt mazāk turīgajiem sabiedrības slāņiem, un kā vienu no risinājumiem eksperti izskatīja mantojuma nodokļa ieviešanu vai palielināšanu. Šie ieteikumi un partijas "Progresīvie" līdera Mārtiņa Kossoviča paustais atbalsts tiem, kā liecina sociālo mediju ieraksti, pamatīgi saniknoja daļu latviešu, kuri norādīja, ka jau tagad dažkārt mantiniekiem ir grūti samaksāt nodevas un maksājumus, kas nāk līdzi aizgājēja īpašuma pārņemšanai.

"Nācās aizņemties, jo tādas naudas mums uzreiz nebija," stāsta Anastasija, kura nesen, lai saņemtu aizsaulē aizgājušās mammas atstāto, administratīvajās izmaksās un nodevās samaksāja apmēram tūkstoš eiro. Viņa arī piebilst, ka izdevās "tikt lēti cauri", jo bija deklarēta tajā pašā dzīvesvietā, kur mamma.

Ja Anastasija būtu deklarēta citviet, tad par māju nodevā par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu nāktos samaksāt 0,5% no īpašuma vērtības, viņai bija jāmaksā 0,25%. Šīs summas dažos gadījumos, ja, piemēram, ģimenei bijušas dzimtas mājas kādā šobrīd ekskluzīvā vietā, piemēram, Jūrmalā vai Rīgas Mežaparkā, var nebūt pa kabatai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!