Foto: DELFI

"Z-torņu" projekts ir pieņemts ekspluatācijā, bet Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) lēmums par objekta ekspertīzes veicēja sertifikāta apturēšanu ir radījis kārtējo jautājumu par šo nu jau skandalozo projektu. Vai apturētā sertifikāta dēļ ir pamats apšaubīt objekta ekspertīzi, kā situācija divu mēnešu laikā tika "sakārtota", lai novērstu konstatētos trūkumus, un vai tiešām ēku nepieņemšana ekspluatācijā bija viena paraksta attālumā, – atbildes uz šiem jautājumiem centās rast "Delfi".

Sāga par vismaz 200 miljonus eiro vērtā "Z-torņu" projekta nodošanu ekspluatācijā aizsākās pērn 5. novembrī, kad Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs savā "Twitter" kontā publicēja projektam un bijušajam Rīgas mēram Oļegam Burovam neglaimojošu vēstuli. Vircavs uzskaitīja vairākus iemeslus, kādēļ objekts nav pieņemams ekspluatācijā, bet pilsētas galvai pārmeta spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem.

Šodien situācija ir mainījusies. "Z-torņi" kopš 10. janvāra ir pieņemti ekspluatācijā, Vircavs no būvvaldes vadītāja amata ir atstādināts, bet pār objekta būvkonstrukciju ekspertīzi ir radīta šķietama šaubu ēna, jo BVKB 20. februārī uz laiku apturēja būvekspertīzes veicēja inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētāja Arta Dzirkaļa sertifikātu. Birojs savu lēmumu pamato lakoniski – lēmums pieņemts saistībā ar pārkāpumiem ekspertīzes veikšanas gaitas dokumentēšanā un nepietiekami pamatota ekspertīzes atzinuma sagatavošanu.

BVKB pārstāve Elīna Balgalve atturējās portālam "Delfi" detalizētāk skaidrot lēmuma apstākļus, aicinot vērsties pie paša Dzirkaļa, kuram lēmums ir nosūtīts. Viņa arī norādīja, ka pārbaude veikta, pamatojoties uz saņemto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem. Uz jautājumu, vai saistībā ar to birojā vērsās būvvalde, Balgalve atbildēja apstiprinoši, bet par citu pušu sūdzībām viņai neesot informācijas. Dzirkalis vienlaikus ir vienīgais būvinspektors, kuram kopš BVKB izveides 2014. gadā ir uz laiku apturēts sertifikāts ēku ekspertīzes jomā.

Dzirkalis sola apstrīdēt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!