Foto: LETA

Pēc tam, kad teju 25 gadus bija vadošos amatos tādos lielos uzņēmumos kā "Aldaris" un "Eiroaptieka", latgaliešu uzņēmēja Inga Zemdega-Grāpe ar vīru Oskaru Grāpi Krāslavā iegādājās šūšanas uzņēmumu "Nemo", kurā tagad šuj virsdrēbes galvenokārt skandināvu tirgum. Inga Zemdega-Grāpe atzīst – šodien ar Ķīnu konkurēt iespējams tikai ar kvalitatīviem nišas produktiem, kas tiek pirkti, balstoties uz principu "mazāk, bet kvalitatīvāk". Piemēram, fabrikā "Nemo" šūtu mēteli valkā Dānijas karaliene Margrēte.

Sarunā ar "Delfi" Inga Zemdega-Grāpe stāsta, kā Latgalē izdzīvo šūšanas bizness.

"Nemo" ražo virsdrēbes. Ražotnei ir sena vēsture, tā ir bijusī kombināta "Latvija" filiāle, kas dibināta 1971. gadā. Kā tas viss sākās?

"Godīgi sakot, kad ar vīru pirkām šūšanas fabriku, par šīs nozares specifiku gandrīz neko nezinājām. Man šķita, ka tas nav svarīgi. Ka varēšu strādāt jebkurā nozarē, kā tas bija arī iepriekš. Protams, es pati nedaudz pratu šūt, jo, kā jau padomju sievietei, man nācās šūt apģērbu saviem bērniem, kaut ko pāršūt vai pārveidot. Taču pilnībā iedziļināties specifikā... Tas nāca kopā ar pieredzi.

Bet notika tā: mūs ar vīru liktenis nejauši saveda kopā ar kādreizējiem "Nemo" īpašniekiem, kas vēlējās pārdot uzņēmumu – viņi bija cilvēki gados, kas gāja pensijā. Piedāvāja mums ar vīru. Padomājām un piekritām."

Darām to, kas ķīniešiem nav interesanti


Vai iztaujājāt bijušos īpašniekus par šī biznesa zemūdens akmeņiem?

Protams! Bet noticiet: es pat iztēloties nespēju, kādi zemūdens akmeņi mūs gaida! Piemēram, es pat nebiju iedomājusies, ka šajā biznesā tik maz balstās uz līgumiem. Ka klients var veikt pasūtījumu, bet pēc dažiem mēnešiem mainīt domas. Ka klientam var būt milzu pasūtījums, bet tu saproti, ka noliktie termiņi nav reāli. Mums tomēr ir noteiktas jaudas robežas, kurām nevaram pārkāpt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!