Berlīne ir viena no pasaules lielpilsētām, kas 20. gadsimta laikā pieredzēja vislielākās izmaiņas. Tas gan nav noticis aiz laba prāta – Vācijas galvaspilsēta pamatīgi cieta 2. pasaules karā, bet pēc kara tās attīstību un arhitektūras mantojuma saglabāšanu neveicināja Aukstais karš un Berlīnes mūris, kas pilsētu sadalīja divās daļās – ar atšķirīgu izpratni par labu arhitektūru.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar 12 vietām Berlīnē, kur fotogrāfijas no 1945. un 2023. gada ļauj redzēt, kā pilsēta ir mainījusies.

2. pasaules kara laikā aviācijas uzlidojumos un kara beigu artilērijas apšaudēs Berlīnē tika iznīcināta aptuveni trešdaļa ēku. No milzīgajām drupu kaudzēm pēc kara Berlīnes pievārtē tika radīti vairāki kalni, no kuriem lielākais – "Velna kalns" ("Teufelsberg") – ir 120 metrus augsts. Vissmagāk cieta pilsētas centrs, kur dažviet drupās bija pat 90 procenti apbūves.

"Par visparastāko skatu Berlīnē kļuva "Trummerfrauen" – "drupu sievietes", kas pa ķēdīti pasniedza tālāk spaiņus, ar to palīdzību aizvācot gruvešus un šķirojot vēl izmantojamos ķieģeļus. Katrs pilsētas rajons ieguva jaunu nosaukumu. Šarlotenburga bija kļuvusi par "Klamottenberg" – "lupatu kalnu", Štēglica (Steglitz) par "steht nichts" – "nekas nestāv", bet Lihterfelde (Lichterfelde) par

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!