Foto: DELFI
Šogad pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās attālināti varēs piedalīties arī ārzemēs dzīvojošie latvieši. Iepriekšējos gados pilsoniski aktīvākie diasporas pārstāvji speciāli brauca uz Latviju, lai varētu atdot balsi par sev tīkamākajiem vietvaras kandidātiem, bet šogad viņiem ir dota iespēja balsot pa pastu. Pirmajā reizē to grasās izmantot vien retais. "Delfi" turpina rakstu sēriju par pašvaldību vēlēšanām.

Pašvaldību vēlēšanu dienas pievakarē Londonā plānota nelielas latviešu grupiņas sanākšana. Plānā ir tējas dzeršana, saviesīgas sarunas, bet galvenais iemesls – kopīga pašvaldību vēlēšanu rezultātu gaidīšana. Vakara galvenā našķa godā būs pieredzējušā maiznieka Aigara Opihtina ceptais kliņģeris.

Londonā dzīvojošais Opihtins ir augstas raudzes maiznieks, kurš ar paša ceptajiem gardumiem cienājis cilvēkus dažādās valstīs, taču, lai kur arī dotos, vienmēr vietējiem uzsverot, ka ir latvietis un dobelnieks. Dalība vēlēšanās pieredzes bagātajam maizniekam, kurš Londonā dzīvo 13 gadus, ir neatņemams pienākums. Pērn kopā ar vēl dažiem latviešiem lidojis uz Rīgu, lai vēlētu savas deklarētās pašvaldības domi, bet, tā kā Opihtinam ir īpašums Dobeles novadā, viņam ir tiesības piedalīties arī savas dzimtās pašvaldības vēlēšanās. Šīs tiesības viņš grasās izmantot, balsojot pa pastu.

Omulīgais maiznieks ir viens no 283 ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, kuri pieteikušies izmantot pirmoreiz doto iespēju pa pastu balsot arī pašvaldību vēlēšanās. Uz visa ārzemēs dzīvojošo latviešu fona šis skaits ir niecīgs un arīdzan mazāks nekā Saeimas vēlēšanās, kur ārpus Latvijas esošajiem cilvēkiem ir dota iespēja balsot arī ārvalstīs izvietotajos vēlēšanu iecirkņos. Kritiķi norāda, ka nelielais skaits nav ieguldīto līdzekļu vērts, bet diasporu pārstāvošās organizācijas ir optimistiskas – interese pirmajā reizē vēl neesot īstais rādītājs un ilgtermiņā ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem dotā iespēja arī caur pašvaldību vēlēšanām saglabāt saikni ar Latviju atspēlēšoties pozitīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!