Foto: DELFI

Šogad vairākām valsts slimnīcām jāsāk atdot savulaik valsts garantētie aizdevumi, kas tām var radīt norēķinu problēmas, bet veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) atzīst pat bankrota draudus, noskaidroja portāls "Delfi".

Valsts kases dati liecina, ka lielākie valsts galvotie kredīti savulaik izsniegti valsts AS "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" un SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca".

Šogad valsts galvotais kredīts jāsāk atmaksāt gan, piemēram, Austrumu slimnīcai, gan valsts SIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs".

Grūtības pat lielākajiem

Norēķinu problēmas valsts garantētā aizdevuma atmaksa var radīt arī lielākajai daudzprofilu slimnīcai -  Austrumu slimnīcai.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs profesors Viesturs Boka sarunā ar portālu "Delfi" atgādina, ka 2007.gadā slimnīcai tika izsniegts valsts galvotais aizdevums, bet tagad - gada beigās - šie ieguldījumi ir jāsāk atdot. "Pie šādas operatīvās naudas plūsmas, kāda mums ir pašlaik - pacientus ved, bet nauda neseko - parādīsies problēmas norēķināties ar piegādātajiem, kreditoriem," viņš atzīst.

Boka pauda pārliecību, ka šī problēma esot zināma īpašniekam - Veselības ministrijai (VM). "Es ļoti ceru, ka tiks pieņemti pragmatiski lēmumi," viņš teica, atgādinot, ka 2012.gadā valdība nolēma ieguldīt Stradiņu slimnīcā 14 miljonus eiro (10 miljonus latu).

"Risinājumi ir jāmeklē. Ja nevaram to sistēmiski uzlabot, tad nepieciešamas investīcijas. Slimnīcas īpašnieks ir valsts, kurai jārūpējas par savu īpašumu," saka Boka.

Risinājumu meklēs visiem

Problēmas atzīst arī Belēvičs. "Šī problēma ir liela. Valsts galvotā kredīta atmaksa sākas ne tikai Austrumu slimnīcai, bet arī citām slimnīcām, piemēram, Jelgavas psihoneiroloģiskajai slimnīcai," viņš skaidro, piebilstot, ka plānots komplekss risinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!