Foto: DELFI
Lēmums bija jāpieņem ātri. Kādā žurnālistu sarakstē pamanītā ziņa, ka lielveikalā "Maxima" nupat iebrukuši griesti, tābrīža Latvijas Radio ziņu producentei Rudītei Spakovskai izteica maz, bet laika gari prātot nebija. Tobrīd informācijas drumslas bija tik knapas, ka nebija skaidrs, vai noticis kas nopietns, vai arī varbūt nokrituši tikai iekaramie griesti, nogāžot kādu kurpju kasti. Vai kaut ko par to vēstīt radio ēterā? Vai sūtīt uz Zolitūdi kādu korespodentu, zinot, ka darba dienas pievakarē visi jau ir atpūtas noskaņās? Tās bija pēdējās laimīgās neziņas minūtes. Pēc tam sācies vājprāts, šausmas un haoss.

Traģēdija, kas vienoja – šādi varētu rezumēt to cilvēku, kas informē sabiedrību, atmiņas par 2013. gada 21. novembrī notikušo Zolitūdes traģēdiju, kad, iegrūstot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. "Delfi" sarunājās ar aģentūras LETA fotogrāfu Ediju Pālenu, LTV producenti Spakovsku, kura tolaik strādāja Latvijas Radio, un Sigitu Pildavu, kura tolaik Valsts policijā (VP) bija atbildīga par sabiedrības informēšanu.

Sākumā nebija skaidrības

To, ka notikusi kāda traģēdija, fotogrāfs Edijs Pālēns uzzinājis, jo kāds draugs piezvanījis un vaicājis, kamdēļ Zolitūdes virzienā traucās neskaitāmi daudz operatīvo transporta līdzekļu. Lai gan Edijam tā bija brīvdiena, viņš zvanīja kolēģiem birojā, taču tobrīd vēl neviens nezināja, kas atgadījies. Vien pēc īsa brīža sāka parādīties pirmā informācija, ka Zolitūdē iebrucis lielveikala jumts.

Arī Spakovskai sākumā bija grūti novērtēt notikuma nopietnību, kamēr informācijas bija tik maz, bet princips "stundu stāvu domādama" tik operatīvā medijā kā radio nestrādā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!