Foto: Saeimas administrācija

Informācija par apdraudējumu valsts drošībai lielākoties ir slepena, taču atbildīgās amatpersonas precīzi zina, kas un kādos apstākļos ir jādara, sarunā ar portālu "Delfi" norāda Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Viņš skaidro, ka drošības jautājumi ir saistīti ar valsts noslēpumu, un sīki visu izklāstīt nav iespējams. "Svarīgi ir tas, ka atbildīgās amatpersonas precīzi zina, kad un kādos apstākļos ir jāpieņem kādi lēmumi. Ir zināms sadalījums, kādi apstākļi Latvijā var rasties, un ir noteikta gradācija - kas tiek darīts, ja notiek A, un kas - ja ir B. Ir izveidota lēmumu pieņemšanas struktūra un ir skaidri zināms, kas pieņem kādus lēmums," norāda Latkovskis.

Vienlaikus sīkākus komentārus viņš nesniedz, uzsverot, ka šāda informācija interesētu citas valstis, jo, izjaucot šo lēmumu pieņemšanas struktūru vai kavējot lēmumu pieņemšanu, Latvija nespētu savlaicīgi reaģēt.

 "Nacionālie bruņotie spēki un tiesībsargājošās iestādes ļoti labi apzinās situācijas nopietnību un visus riskus, kas ar to saistīti," stāsta Latkovskis.

Gaida jaunus spēkus

Kopš pagājuša gada pavasara notikumiem Ukrainā ir organizētas gan speciālas mācības austrumu reģionā, gan Ministru kabinetam, un ir atjaunots valsts aizsardzības plāns.

"Mācības, kādas tagad notiek bruņotajiem spēkiem - tik bieži un tik daudz, iesaistot lielu skaitu karavīru un zemessargu, nekad iepriekš nav bijušas," atzīst Latkovskis. Tāpat Latvijā notiek starptautiskas mācības, turklāt ir daudz lielāks citu NATO valstu karaspēka pārstāvju skaits, un rotācijas kārtībā Latvijā nepārtraukti atrodas ASV vienības. Iepriekš Latvijā uzturējās arī norvēģu vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!