15 gadi Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) cietumā – par šādu sodu, kas varētu tikt piespriests Latvijas pilsonei Kristīnei Misānei par savu bērnu nolaupīšanu, portāls "Delfi" rakstīja janvāra sākumā. Pagājušajā nedēļā Misānes aizstāvji Latvijā rīkoja protesta akciju pie Dānijas vēstniecības, aicinot Dāniju neizdot Misāni DĀR. Vai Latvija izdod savus pilsoņus tiesāšanai ārvalstīs, kāda ir pieprasījumu statistika un no kādām valstīm, skaidroja portāls "Delfi".

Gandrīz pirms gada Latvijas pilsoni, uzņēmēju un divu bērnu mammu Kristīni Misāni aizturēja Kopenhāgenas lidostā, kad viņa devās uz Mozambiku biznesa darīšanās. Izrādījās, ka pēc bijušā drauga un jaunākā bērna tēva – Dienvidāfrikas pilsoņa – prasības DĀR pieprasījusi Interpola meklēšanā izsludināt un aizturēt gan Kristīni, gan viņas bērnus, jo, pēc viņas civilvīra vārdiem, Kristīne esot nolaupījusi viņu kopīgo bērnu. Kā apgalvoja pati Kristīne – viņa centās glābties no vardarbības un bija atgriezusies Latvijā. Tagad viņa atrodas Dānijas cietumā un gaida, kad pēc Dānijas varasiestāžu nolemtā tiks izdota tiesāšanai DĀR.

Latvijas Republikas (LR) Saeima pieņēma lēmumu par Misānes tiesību aizsardzību, lūdzot Dānijas parlamentu un Dānijas tiesībaizsardzības iestādes rast risinājumu, lai Latvijas pilsone netiktu izdota DĀR kriminālvajāšanai.

Savukārt Valsts prezidents Egils Levits Pasaules ekonomikas foruma laikā Davosā trešdien tikās ar DĀR ārlietu ministri Naledi Pando un iesniedza vēstuli DĀR prezidentam. Vēstulei pievienots Latvijas piedāvājums divpusējā līguma noslēgšanai par tiesisko sadarbību krimināllietās.

Levits īsi informēja Pando par Misānes lietu. Bet Pando sacīja, ka pēc atgriešanās Dienvidāfrikā nodos šo ziņu arī tieslietu ministram tālākam darbam.

LR Ģenerālprokuratūra 14. janvārī vērsās Dānijas Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu klātienē tikties ar Dānijas ģenerālprokuroru un pārrunāt jautājumu, lai novērstu Misānes izdošanu, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Laura Majevska. Šis lūgums tika noraidīts, tā trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Juridiskās komisijas kopsēdē paziņoja prokuratūras pārstāve. Tāpat komisijā atbildīgajām iestādēm tika uzdots turpināt darbu pie iespējamo risinājumu izstrādes, pievēršot uzmanību arī sliktākajam scenārijam – ja Misāni izdod DĀR.

Četros gados – trīs pieprasījumi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!