Foto: LETA
2022. gada pirmajā pusgadā mirstība Latvijā ir krasi mazinājusies, liecina statistikas dati. Šķietami viss skaidrs: koronavīrusa omikrona paveids nav tik bīstams kā delta, kā arī nu jau valstī ir pavisam cits vakcinācijas līmenis. Taču Latvijas Universitātes profesors, demogrāfs Mihails Hazans ir pārliecināts: aiz redzamā prieka iemesla slēpjas pamats nopietnām bažām.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Latvijā mira par 1294 cilvēkiem (7,6%) mazāk nekā pērn šajā pašā laika periodā, vēsta Centrālā statistikas pārvalde (CSP). Pirmā doma, kas iešaujas prātā, – tas saistīts ar mirstības samazināšanos Covid-19 dēļ. Omikrona paveids nav tik bīstams kā tā priekšteči, kā arī vairums iedzīvotāju ir vakcinēti.

"Tā ir tikai daļa patiesības," apgalvo Mihails Hazans. "Tikai patiesība šajā gadījumā ļoti atšķiras no visas patiesības. Nebūtu godīgi aiz labajām ziņām nepamanīt ļoti sliktās..." Profesors aicina ieskatīties izvērstā statistikā. Dati uzskatāmi liecina par aizu, kas šķir dažādus reģionus, atsevišķu slimību ielaistību un ļoti skaudru situāciju gados jaunu iedzīvotāju grupā.

Pirmkārt, runājot par kovidu, mirstība no tā 2022. gada pirmajā pusē atbilstoši oficiālajiem statistikas datiem ir zemāka – par 842 mirušo mazāk. Tātad ne tik nāvējošais omikrons kopējā mirstības ainā atbildīgs vien par divām trešdaļām.

Otrkārt, iedzīvotāju skaits Latvijā ik gadu samazinās ne tikai mirstības dēļ – mazinās dzimstība, daudzi pamet valsti. Šo iemeslu dēļ arī samazinās kopējais mirušo skaits. Tāpēc daudz precīzāks rādītājs būs mirstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Šajā gadījumā kritums vairs nav tik liels – aptuveni 6,5%, vīrieši un sievietes gandrīz puse uz pusi.

Profesors aicina pievērst uzmanību statistikai par Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņiem:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!