Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Pamēģināt ko nebijušu. "Pašārstēties" pret depresiju vai trauksmi. Šie ir daži no iemesliem, kāpēc jaunieši lieto narkotikas. Latvijā to lietošana pieaug, un eksperti tajā vaino vieglo narkotiku pieejamību internetā. Arī lietošanas romantizēšanu popkultūrā. Savu "pagali ugunskurā" piemeta arī Covid-19 pandēmija, kad cilvēki bija spiesti izolēties un mazāk komunicēt savā starpā, kas noveda pie mentālās veselības pasliktināšanās. Kāda ir situācija, cēloņi un risinājumi, portālam "Delfi" stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsts – rezidents bērnu psihiatrijā Jaroslavs Priedeslaipa.

Ar Priedeslaipu tiekamies vēlā vakara stundā, jau pēc darba laika, Pusaudžu resursu centra telpās. Ar tējas krūzi rokās iekārtojamies tajos pašos krēslos, kuros uz sarunu ar viņu sēžas arī jaunieši. Pa vidu uz galdiņa ir papīra salvešu paka un papīrs ar pildspalvu, ko piezīmēm var izmantot arī klienti. Fotogrāfijās pie sienas jaunais ārsts ir redzams Bērnu slimnīcas telpās.

2021. gada publicētie dati rāda, ka Bērnu slimnīcā pēc narkotisko un psihotropo vielu lietošanas nonāca bērns, kuram nebija pat vēl desmit gadu.

Populārākais vecums, lai pirmo reizi pamēģinātu, ir 13 gadi. Visbiežāk tas notiek 8.–9. klasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!