Foto: DELFI

Nakts, Ņujorkas lidosta, lielās lidmašīnas aiz lielajiem logiem. Šī vieta deviņgadīgajam Marianam un viņa tēvam bija pārsēšanās punkts uz citu ASV pilsētu, taču slikto laikapstākļu dēļ reisu atcēla un pasažieriem nakti nācās pavadīt lidostā. Marianam tās nebija neērtības, tonakt viņam radās ideja savu nākotni saistīt ar aviāciju. Vidusskolas laikā puisis pieteicās "ēnot" nacionālās aviokompānijas "airBaltic" kapteini, taču tagad jau gandrīz pusgadu pats te strādā kā otrais pilots.

Kāds bijis Mariana ceļš līdz šai profesijai, ar kādiem ieguldījumiem jārēķinās topošajiem pilotiem, kā lielās studiju summas vispār atmaksāt un kāda ir ikdiena, skaidroja portāls "Delfi".

Ar Marianu Purmali (23) "Delfi" tiekas Ēnu dienā, šodien viņam līdzās sēž "ēna", puisis vārdā Emīls. Saruna notiek "airBaltic" birojā, un Marians ir saģērbies pilota formā – tumši zilā uzvalkā ar uzņēmuma piespraudi un baltā kreklā ar kaklasaiti. Uzreiz pēc intervijas abi ar Emīlu dosies uz lidmašīnu, lai laistos uz Kijevu. "Man "rozā brilles" par šo profesiju vēl līdz šim laikam nav nokritušas," apgalvo Marians.

Lai iemācītos vadīt lidmašīnu, interesenti apmeklē pilotu skolas, kas nebūt nav lēti – summas rakstāmas ar vairākām nullēm. Iespējams, vilinājums saistīts ar profesijas prestižu un arī potenciālo darba samaksu, kas jau sākumā krietni pārsniedz vidējo, kas valstī ir 1091 eiro pirms nodokļu nomaksas. Uzkrājot pieredzi, pilota atalgojums ir vēl lielāks.

Savukārt Latvijas Aviācijas arodbiedrības (LAA) ieskatā topošajiem pilotiem, kas ir par mācībām maksājuši, ņemot kredītu, tas uzliek papildu atbildības nastu jau tāpat atbildīgajā darbā.

Studijas Lietuvā un kursabiedri trīsdesmitgadnieki

"Es vienmēr visiem teicu, ka es gribu nākt uz "airBaltic", ka gribu strādāt Latvijā un nonākt tieši šeit. Tad man teica, ka tuvākajā laikā apmācību nebūs. Tāpēc es aizbraucu uz Lietuvu, jo biju atradis, ka tur ir laba akadēmija," stāstīja Marians.

Ja ir vēlme kļūt par pilotu, ir iespēja izvēlēties starp vairākām programmām. Marians apguva tā saucamo "lēnāko" programmu Kazimira Simonavičus universitātē Viļņā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!