Foto: DELFI kolāža
Novembra sākumā no leģionelozes – slimības, kas bieži vien saistīta ar baktēriju vairošanos ūdensvadā vai gaisa kondicionētājā, – mirusi 49 gadus veca rīdziniece Olga Brodska. Mediķi reanimācijā par sievietes dzīvību cīnījās trīs diennaktis, taču tā arī neizglāba: iekšējie orgāni pārstāja funkcionēt. Slimību profilakses un kontroles centrā norāda, ka šogad Latvijā leģioneloze dzēsusi tikpat daudz dzīvību kā iepriekšējos trijos gados kopā – miruši jau 11 cilvēki.

Viegls klepus, pēc piecām dienām – nāve

Ar Olgas Brodskas ģimeni un kaimiņiem sarunājamies viņas dzīvokļa virtuvē – Augusta Deglava ielas 108. nama 2. korpusā. Tas ir parasts sērijveida deviņstāvu nams Pļavniekos, visblīvāk apdzīvotajā Rīgas apkaimē. Putnu barotavā aiz loga ir dzīva rosība – nemitīgi pielido zīlītes. Pa dzīvokli, meklējot saimnieci, klimst kaķis un suns.

Olgas māte Lilija stāsta, ka viss sācies ar sausu klepu. Pirmās divas dienas bijusi paaugstināta temperatūra – ap 39 grādiem, vēlāk tā kritusies. "Atgādināja spēcīgu saaukstēšanos vai gripu. Oļa neko daudz nesūdzējās. Stipri klepoja, temperatūra, viegls nespēks. Piezvanījām ģimenes ārstam, viņš ieteica dzert tēju. Katram gadījumam nodevām Covid-19 analīzes. Rezultāts bija negatīvs, visi nomierinājās. Nekāda ārstēšana viņai netika nozīmēta," stāsta sieviete. "Piektdien, 28. oktobrī, Olgai kļuva slikti. Atbraucu pie viņas vakarā, vajadzēja izvest pastaigā suni. Vēlāk paņēmu suni pie sevis, bet agrā sestdienas rītā, ap pulksten sešiem, viņa vēlreiz man zvanīja, lūdza atbraukt. Nekavējoties izsaucu neatliekamo palīdzību. Brigāde apmēram stundu darbojās dzīvoklī, pēc tam aizveda uz Gaiļezeru. Pēc stundas viņa slimnīcā zaudēja samaņu un tā arī neatguvās. Trīs dienas nogulēja reanimācijā. Mūs uzreiz brīdināja, lai gatavojamies ļaunākajam, jo analīzes bija ļoti sliktas."

Olgai pārstāja darboties visi iekšējie orgāni, skābekļa līmenis asinīs krasi samazinājās. Ārsti pavēstīja, ka sievietei pilnībā bojātas plaušas, akna, nieres, urīnpūslis. Olga Brodska trīs dienas bija pieslēgta pie mākslīgās nieres un plaušu ventilēšanas ierīces. 1. novembrī viņa nomira.

BIOR institūta ekspertīze apstiprināja – sievietes nāve saistīta ar leģionāru slimību – leģionelozi. Slimību izraisošās baktērijas aktīvi vairojas ūdenī, kura temperatūra ir no +25 līdz +45 grādiem pēc Celsija skalas. Tādēļ ūdens sildīšana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā apkarot leģionellas. Olgas Brodskas kaimiņiene Jeļena Maksimova stāsta, ka oktobrī karstā ūdens temperatūra mājā nav bijusi pietiekama.

"Oļa nomira 1. novembrī, bet 8. novembrī pie mums ieradās pēc ūdens paraugiem. Šīs astoņas dienas ūdens bija karsts. Līdz tam sildīšanas temperatūra bija pazemināta: traukus varēja mazgāt, atverot krānu līdz maksimumam un nepievienojot auksto ūdeni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!