Foto: Privāts arhīvs
Ierasti tik eleganti rāmā "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta izklausās aizkaitināta: "Kur ir "vecā" Eiropa ar savām vērtībām? Kur ir solidaritāte un brīvība? Vienkārši riebjas!" Nesen kā atgriezusies no Ukrainas–Polijas robežas, kur nogādāja tviterkonvoja automašīnu, viņa saka, ka nu karu ir ieraudzījusi tuvāk.

"Vācijas un Francijas nevarība ir nožēlojama – valstu, kas tiek uzlūkotas kā Eiropas Savienības pamats un veidotājas. Šolcs nespēj ne risināt sarunas ar Putinu, ne piegādāt ieročus. Arī nedarīšana ir sava veida atbildība," saka Dimanta. Viņa pati uz Vāciju ceļot kādu laiku neplāno, tieši šī iemesla dēļ.

Karš Ukrainā Rūtas dzīvē ienāca sešos no rīta. Izlasījusi ziņu par karadarbību, viņa raudāja. "Pazuda laiks. Apstājās." Pēc trim stundām, pulksten 9.00, "Ziedot.lv" birojā Dimanta sasauca sapulci, kurā sāka plānot, kā palīdzēt: gan gaidāmajiem bēgļiem, gan cilvēkiem Ukrainā. Patlaban plāns ir darbībā – vērienīgāks, nekā plānots. Trīs mēnešu laikā saņemti ziedojumi 10,2 miljonu eiro apmērā. Tāda summa "Ziedot.lv" "iziet cauri" aptuveni trīs gados. Darbinieki rāvās dienas un nakts maiņās: nopirkt pārtiku, medikamentus, organizēt furgonu, sakārtot muitas dokumentus, pretī iegūt dokumentus, ka krava saņemta.

"Esmu pateicīga visiem ziedotājiem un visiem, kuri pin tīklus vai uzņem ukraiņus. Vai sasmērē sviestmaizi. Tā mēs nostājamies pareizajā – cilvēcīgajā – pusē. Mēs esam ukraiņu frontes aizmugure. Kad karš beigsies, nebūs kauns paskatīties acīs ne saviem, ne ukraiņu bērniem."

Patlaban bēgļu skaits Latvijā mazinās, tāpēc pagājušajā nedēļā Dimanta ar vēl četrām kolēģēm piedzīvoja pirmo brīvo nedēļas nogali. Tajā devās uz Ukrainas–Polijas robežu, lai nogādātu tviterkonvoja automašīnas. Visas dāmas stūrēja ar īsu nosnaušanos turpat automašīnās.


Atgriežas mājās

Uz Ukrainas robežas Dimanta novēroja, ka bēgļu plūsmas uz Polijas pusi tikpat kā nebija. Uz otru pusi gan – aizvien vairāk ukraiņu atgriežas Ukrainā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!