Foto: AFP/Scanpix/LETA
Turciju piemeklējusi liela nelaime. Postošā zemestrīce ir cēlonis daudziem tūkstošiem mazu traģēdiju un sāpīgai rētai valsts sejā. Tās politiskais pēcgrūdiens var būt bīstams šķietami nesatricināmajam prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam. Ja iedzīvotāju noskaņojums pēc katastrofas turpinās rūgt un kļūs viņam nelabvēlīgs, valsts galva varētu saņemt sāpīgu pliķi likumdevēju un prezidenta vēlēšanās, kas plānotas maija vidū.

Savulaik zemestrīce palīdzēja Erdoganam tikt pie varas, tagad tā var viņu gāzt. Kad 1999. gadā spēcīgi pazemes grūdieni nonāvēja 17 000 cilvēku, traģēdijā tika vainotas valdošās vecās partijas, un nākamajās vēlēšanās uzvarēja Erdogana jaunveidotais politiskais spēks.

Sāpēs un izmisumā nav tāda lietussarga, kas spētu pasargāt valsts galvu no ļaužu dusmām par lielo upuru skaitu un valdības lēnīgumu posta piemeklētajā reģionā, kur ir spēcīga prokurdiskā opozīcija. Kamēr Turcijas pilsoniskā sabiedrība visā valstī koncentrējas, lai sniegtu palīdzību cietušajiem, pretinieki pārmet Erdoganam, ka nav efektīvi organizēta neatliekamā palīdzība un viņš kavējot privāto palīdzības un katastrofu seku likvidēšanas organizāciju centienus. Daudzi ir gatavi piekrist lielākās opozīcijas partijas līderim Kemalam Kiličdaroglu, ka prezidents 20 gados, kopš ir pie varas (pusi no šī posma – premjera amatā), nav sagatavojis valsti šādai zemestrīcei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!