Foto: PantherMedia/Scanpix
Sociālās aprūpes centrā "Vaiņode" ar Covid-19 inficējušies jau gandrīz visi klienti, jo, sākoties saslimšanai, nav bijis iespējams nošķirt inficētos no veselajiem. E. Gulbja laboratorija bija pazaudējusi veiktos testus, atsaucoties uz Vaiņodes novada domes priekšsēdētāju Visvaldi Jansonu, raksta laikraksts "Kurzemes Vārds".

Sociālās aprūpes centrā "Vaiņode" ar Covid-19 inficējušies jau 26 no 33 klientiem, bet uz slimības lapas ar dažādām kaitēm ir vairums darbinieku, raksta laikraksts.

Kā laikrakstam stāstījis Jansons, analīzes E. Gulbja laboratorija vedusi uz Rīgu, un tur viņi tās pazaudējuši.

Tā kā aprūpes centra vadītājs Uģis Melbārdis ir mājās karantīnā, sociālās aprūpes centrs nonācis Sociālā dienesta vadītājas Evas Dolbinas atbildībā, laikrakstam paudis Jansons.

Dolbina, komentējot situāciju, laikrakstam atzinusi, ka tik mazā iestādē lielākā problēma ir tā, ka cilvēks jūtas labi, nav nekādu slimības pazīmju nav, viņš nāk uz darbu, bet analīzes nākamajā dienā jau ir pozitīvas. Pēc viņas paustā, tāpēc arī saslimušo skaits ir tāds, kāds ir.

Kā atklāja Dolbina, pašā sākumā centrā tika norobežoti stāvi, veselajiem klientiem uzdots uzturēties savās istabiņās. Dolbina laikrakstam komentējusi, ka "jāpārslimo visiem, un tad sāksim dzīvi no jauna". Tāpat viņa uzsvērusi, ka smagu slimnieku centrā nav, bet daži jau sāk izveseļoties.

Pēc viņas teiktā, no 22 darbiniekiem strādā pieci, pārējiem ir slimības lapas, taču vairākiem ir citas saslimšanas. Tāpat centrs darbā piesaistījis arī brīvprātīgos palīgus.

Tāpat Dolbina atklājusi, ka pieci cilvēki vecuma un slimību dēļ nespēj nodot siekalu testus. Pirms divām nedēļām, kad brauca noņemt paraugus no deguna, analīzes nodeva visi, bet pa šo laiku situācija ir mainījusies. Siekalu testus centrā veic arī paši. Šonedēļ atkal plānota paraugu noņemšana no deguna, laikrakstam skaidroja Dolbina.

Komentējot notikušo par pazudušajiem testiem, E. Gulbja laboratorijas valdes locekle Sandra Dimante "Kurzemes Vārdam" stāstīja, ka tie bijuši ielikti tādā pašā oranžas krāsas maisā, kādā ievieto bīstamos atkritumus.

"Maiss bija nonācis pie mums, neviens nepaskatījās, kas tur ir iekšā, un neuzmanības dēļ tas tika utilizēts. Tagad ir noliegts likt paraugus utilizācijas maisos," viņa komentēja.

Kā laikrakstam skaidroja Dimante, notikušais atklājies tikai dienu vēlāk, kad pasūtītāji sāka meklēt testu rezultātus, tomēr, pēc viņas teiktā, "lietas būtību tas nemaina, analīzes veica atkārtoti, un šie cilvēki būtu bijuši pozitīvi šā vai tā".

Viņa laikrakstam atzinusi, ka šāds atgadījums esot nepiedodams, bet pēc divām dienām laboratorija savu kļūdu labojusi, uztaisot paraugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!