Trešdien, 29. aprīlī 12.00 "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē uz jautājumiem par Covid-19 apkarošanu Latvijā un notikumiem pasaules medicīnā atbildēja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vadītājs Uga Dumpis. Pēc tiešraides intervija pieejama ierakstā.

Latvijā jau pusotru mēnesi izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību. Šajā laikā noteikti dažādi ierobežojumi, tostarp apturēta starptautiskā satiksme, aizliegti publiski pasākumi un pulcēšanās vairāk kā diviem cilvēkiem vienuviet. Tam visam vadmotīvs ir - ierobežot vai pat apturēt slimības izplatību.

Kaut tādējādi Latvijai līdz šim izdevies novērst veselības aprūpes sistēmas pārslogotību un publiskajā telpā parādās aicinājumi ierobežojumus atvieglot, joprojām ir daudz neskaidru jautājumu, tostarp, kad varētu būt gatava vakcīna pret vīrusu, kas ir atslēgas faktori, kas dažām valstīm ar vīrusu ļauj tikt galā labāk nekā citām, un arī - vai ierobežojumu atvieglošana nedraud izraisīt vīrusa "otro vilni"? Par šiem jautājumiem kā arī par to, kādus padomus devis Veselības ministrijai kā tās galvenais speciālists infektoloģijā, Dumpis atbildēs Domburam.

Dumpis ir studējis medicīnu gan Latvijā, gan ārzemēs, tostarp Oksfordas Universitātē. Kopš 2000. gada vada Infekciju uzraudzības dienestu (šobrīd - Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvais dienests) Stradiņa slimnīcā. Dumpis ir arī Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā, kurš piedalās attiecīgās veselības jomas attīstības plānošanā. Tas gan ir konsultatīvs amats, bez plašām pilnvarām, bet Dumpis regulāri piedalās ministrijas rīkotos informatīvos pasākumos par Covid-19, kā arī aktīvi komentē aktualitātes publiski.

Piedāvājam raidījuma "satura rādītāju":

Jautāts par politiķu un veselības ekspertu saspīlētajām attiecībām pasaulē, Dumpis atzina, ka politiķi mēdz atbildību par smagajiem lēmumiem uzkraut ekspertu pleciem, un kaut nelielas, bet šādas problēmas bijušas arī Latvijā – un 6:50.

Dumpis atzina, ka cīņā ar pandēmiju no Latvijai labi zināmām valstīm ir arī sliktie piemēri. Konkrēti viņš minēja Lielbritāniju un ASV - .

Jautāts par to, vai tiešām Latvijā jau pārdzīvots infekcijas izplatības augstākais punkts, Dumpis atzina, ka situācija šobrīd stabilizējusies, bet par lieliem ierobežojumu atvieglojumiem šobrīd pāragri runāt – .

Šobrīd lielākoties jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi ir izsekojami, un tie pārsvarā ir nelieli uzliesmojumi kā vairāku cilvēku saslimšana darba kolektīvā vai ģimenē - .

Dumpis lēsa, ka situācija ar mediķu inficēšanos ar Covid-19 Latvijā ir labāka nekā Lietuvā un Igaunijā, bet kopumā šie skaitļi varētu būt arī labāki – .

Dumpis pieturējās nostājai, ka no Ķīnas importētās sejas aizsargmaskas ir derīgas, bet atzina, ka dažādu kvalitāti apliecinošu dokumentu viltošana šajā valstī ir iespējama –

Infektologs komentēja labo un slikto pieredzi cīņā ar Covid-19 dažādās pasaules valstīs sākot no Singapūras un beidzot ar Slovākiju – .

Dažādās valstīs tiek izmantoti dažādi aprēķinu veidi, lai noteiktu, cik daudz cilvēku miruši no Covid-19, tādēļ vadīties pēc šī rādītāja, lai salīdzinātu valstu veikumu nav pareizi, norādīja Dumpis. Viņš arī atzina, ka patiesais mirušo skaits par 30-50% varētu pārsniegt oficiālo statistiku – .

Pēdējās nedēļās Latvija sākusi atpalikt no pārējām Baltijas valstīm veikto Covid-19 analīžu skaita ziņā. Dumpis gan to neuzskata par neizdarību, testu esot objektīvi mazāk, jo mazāk slimnieku – .

Dumpis skaidroja, ka Latvijai nav jātiecas kļūt par “testēšanas superlielvalsti”. Viņš arī norāda, ka šobrīd infektologi nosliekušies par labu viedoklim, ka svarīgāk ir savlaicīgi atklāt presimptomātiskus vīrusa nēsātājus – .

Dumpis arī izteica versijas par to, kā noritēs ambulatoro un plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas atjaunošana. “Slimnīcām jāiemācās strādāt pa jaunam,” viņš uzsvēra – .

Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā pieļāva iespēju, ka izglītības sistēma Latvijā vairs nekad nebūs tāda, kāda tā bija pirms Covid-19 krīzes. Bērnudārzu atvēršana būs tikai pirmais solis, un tā varētu notikt salīdzinoši drīz. Savukārt skolēni šajā mācību gadā, visticamāk, klasēs vairs neatgriezīsies, bet vasaras brīvlaiks skolām jāizmanto, lai pielāgotos jaunajai situācijai – 54: 41.

Dumpis lēsa, cik liela iedzīvotāju daļa ievēro noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un cik – nepakļaujas tiem, kā arī skaidroja, kā varētu noderēt digitālā kontrole – .

Tāpat eksperts izteica prognozes par to, vai un kad Latvijā varētu tikt atļauti masu pasākumi – .

Dumpis arī izteica savu viedokli par to, kādi kritēriji varētu būt par pamatu, lai no jauna atvērtu valstu robežas starptautiskajam tūrismam. “Es negribētu, ka lido lidmašīnas uz Londonu vai Stokholmu trīs-četras reizes dienā,” neslēpa infektologs – .

Pagaidām ir pāragri prognozēt, kā organizēt iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19, kad zinātniekiem būs izdevies atrast vakcīnu, atzina Dumpis. Viņš domā, ka vakcīnu atrast izdosies – .

Tāpat viņš intervijā vērtēja, kuras no iepriekš izteiktajām prognozēm izrādījušās pārsteidzīgas – . 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!