Piektdien 17. septembrī "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē notiek diskusija "Aizvērs pēdējās – vai mācības sākušās drošās skolās?" Pēc tiešraides diskusija pieejama ierakstā.

2021./2022.mācību gadā klātienes mācībās drīkst piedalīties tikai tie skolēni, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Pēc atkārtotām sūdzībām par laboratoriju nespēju savlaicīgi sniegt atbildes par masveidā testēto skolēnu veselības stāvokli, testēšana tagad notiks reizi divās nedēļās, vienu klasi testējot kā vienotu grupu. Ja klases vienotajā paraugā konstatēs infekciju, tikai tad skolēnus testēs atsevišķi.

Iepriekš augusta vidū diskusijā par gatavošanos jaunajam mācību gadam izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) izteicās, ka nav skaidru kritēriju, pie kuriem tiktu pārtrauktas klātienes mācības kopumā, tomēr starp viņu un veselibas ministru esot politiska vienošanās, ka "skolas būs pirmspēdējās, ko slēdz un pirmās, ko atver". Tomēr tagad Izglītības kvalitātes valsts dienests ziņo, ka uz attālinātajām mācībām Covid-19 saslimšanas dēļ jau nācies pāriet 188 no 672 mācību iestādēm 39 Latvijas pašvaldībās. Visbiežāk lēmumus par izglītības procesa īstenošanu attālināti ir pieņēmuši Rīgas, Jelgavas, Liepājas un Jēkabpils novada izglītības iestāžu vadītāji. Rīgā vien attālinātās mācības noteiktas 62 skolās un trīs pirmsskolas izglītības iestādēs. Tostarp karantīna noteikta 157 klašu grupām un septiņām pirmsskolu grupām.

Diskusijā piedalīsies izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols, veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš, Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka, Latvijas Universitātes asociētā profesore, medicīnas tiesību eksperte Solvita Olsena un Rīgas Stradiņa universitātes docētājs, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Savus jautājumus dalībniekiem varat iesūtīt šā raksta komentāros, Facebook vai rakstot uz e-pastu janis.domburs@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!