Pēc divu gadu darba, vairāku tūkstošu dokumentu caurskatīšanas Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) informācijas sistēmā "Delta Latvija" un simtiem aģentu ziņojumu atreferējumu dziļākas izpētes "Delfi TV ar Jāni Domburu" noslēdz rakstu un raidījumu sēriju "Maisi vaļā". Tajā analizējām dažādus dokumentus – gan jau publicētos, gan tādus, kas plašākai publikai nav pieejami, uzklausot tajos minēto cilvēku liecības un vērtējumus. Sērija noslēdzas videomateriāla formā, kas iever ieskatu sērijas tapšanās aizkulisēs, kopsavilkumu par intervijās atklāto, būtiskākajiem secinājumiem un Jāņa Dombura komentāru, atbildot uz jautājumu par šīs sērijas jēgu.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" darbu pie rakstu un raidījumu sērijas "Maisi vaļā" aizsāka drīz pēc tā saukto čekas maisu publiskošanas, kas sākās 2018. gada decembrī. Internetā publiskoja tikai LPSR VDK aģentu kartotēku un daļu citu dokumentu, kas sabiedrībai nedeva iespēju plašāk vērtēt kartotēkā atrodamo personu rīcību, tās motīvus un sekas. Daļa cilvēku, kuru vārdi atklājās kartotēkā, jau tolaik centās skaidrot savas attiecības ar VDK.

Plašāku, kaut fragmentāru, informāciju, sniedz "Delta Latvija", kuras neanonimizētā versija saskaņā ar likumu pieejama tikai pētniekiem un žurnālistiem. Datubāzē ietvertie VDK aģentu ziņojumu atreferējumi kontekstā ar aģentu kartītēm bija "Maisi vaļā" pētījumu dokumentārais pamats, īpašu uzmanību pievēršot sabiedrībā agrāk vai tagad pazīstamām personām, kā arī okupācijas laikā īpaši jūtīgām jomām, ko VDK varēja ietekmēt. Tas analizēts ar plaša mēroga žurnālistisko darbu – intervijām ar vairākiem simtiem cilvēku un institūciju – gan tiem, kas minēti dokumentos, gan viņu līdzgaitniekiem, pētniekiem, amatpersonām un dažādu Latvijas un citu valstu iestāžu pārstāvjiem.

Sēriju noslēdzam ar videomateriālu, kurā, iekļaujot dažādus fragmentus no rakstiem un raidījumiem, piedāvājam skatītājiem atbildes uz apkopojošiem un rezumējušiem jautājumiem – tādiem, kas varētu rasties gan tiem, kuri sekojuši "Maisi vaļā" rakstiem un raidījumiem, gan tiem, kurus šīs publikācijas neieinteresēja:

Pēc kādiem kritērijiem izvēlējāmies, kurus cilvēkus intervēt un aprakstīt, un kurus dokumentus publicēt? – .

Vai ziņojumu publicēšana un aprakstīšana ir veicinājusi VDK aģentu kartotēkā esošos atzīt un iztirzāt sadarbību ar VDK? – .

Vai intervijas ir ļāvušas atklāt vairāk par iemesliem, kāpēc konkrētie cilvēki atrodami starp VDK aģentiem? – .

Par kurām tēmām VDK dokumenti rada lielākās šaubas vai neviennozīmīgākos secinājumus? – .

Kā aģentu rīcību novērtēja tie, par kuriem ziņoja? – .

Kas par aģentu sadarbību ar VDK ir vai nav noskaidrojies tiesā? – .

Kas palicis nenopublicēts no "Delta Latvija" atrastā? – .

Ko pēc šīs sērijas varam secināt un kāda no tās bija jēga? – .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!