"Mana dzīve parādījusi, ka, diemžēl, cilvēks ir vājš naudas priekšā, jo pienāk tāds brīdis, kad viņš grib paņemt un ir lieli izņēmumi, kas to neizdara". To portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā uzsvēra Ventspils mērs, kam tiesa liegusi pildīt domes priekšsēdētāja amata pienākumus, un Ventspils domes deputāta amata kandidāts Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Intervija ar Aivaru Lembergu aptvēra turpat 30 gadu periodu, kurā politiķis ir pie varas un lemšanas Ventspilī, aplūkojot gan padomju laiku, Latvijas neatkarības atgūšanu, gan dažādos ofšoros noslēpto privatizācijas procesu, miljonāru īpatsvaru Ventspilī un nabadzību Latvijā.

Intervijā Lembergam nācās skaidrot arī savas turības izcelsmi, viņa izpratni par taisnīgumu, attieksmi pret NATO karavīriem, kā arī iezīmēt tos darbus un vīziju, kur Ventspils dosies turpmākajos gados, protams, Lemberga vadībā, lai gan "neviens nav mūžīgs, ne Lembergs kā fiziska persona, ne mana atrašanās amatā".

Liela daļa intervijas bija tieši par naudu, varu un cilvēku. "Mana dzīve parādījusi, ka, diemžēl, cilvēks ir vājš naudas priekšā. Un pienāk tāds brīdis, kad viņš grib paņemt, ir lieli izņēmumi, kas to neizdara," atzina Lembergs, uzsverot, ka tas gan neesot par viņu, bet citiem uzņēmējiem, kuri sākotnēji piedalījās Ventspils uzņēmumu privatizācijā un vadībā.

Lembergam tika jautāts, kā gadījās, ka "brašie ventspilnieki un investori", kuri savulaik pārvaldīja Ventspils uzņēmumus, tagad ir pazaudējuši ietekmi uzņēmumos un tos pārvalda Šveices advokāts Rūdolfs Meroni.

"Meroni apspēlēja šakāļus," lakonisks bija Lembergs.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc maza daļa cilvēku, kas 90. gados kļūst par miljonāriem, pārsvarā ir no Ventspils, kamēr daudzi Latvijas iedzīvotāji tolaik dzīvoja ar 100 latiem mēnesī, Lembergs skaidroja, ka tolaik viņš piesaistījis kravas Ventspilij un ar to pelnījis. "Tā nebija budžeta nauda. Kas valstij labāk 5 miljoni tonnu kravas vai pāris tūkstoši. Uzņēmēji piesaista kravas un uz tā rēķina attiecīgi nopelna, nomaksā nodokļus un valsts rīkojas ar nodokļiem, kā uzskata ir pareizi. Tie ir spēles noteikumi," sacīja Lembergs.

Intervijā viņš arī skaidroja, kā īsti notikusi "Latvijas Kuģniecības" privatizācija, kurā Lembergs esot pārstāvējis daļu no Ventspils uzņēmēju interesēm. "Kāpēc nepamēģināt Latviešu puišiem publiskā izsolē, ja ir nauda, piedalīties. Kāpēc nemēģināt nopirkt pašiem. Un šīs akcijas nopirka "Ventspils nafta," sacīja Lembergs, noraidot savtīgas intereses, jo "nekādas rokas netika sildītas".

Intervijā Lembergam tika jautāts, kā viņš kļuva tik turīgs, ko viņš skaidroja, sakot, ka "nevienam pašvaldības vadītājam nebija tādi kontakti kā man Baltkrievijā un Krievijā, kas deva iespējas piesaistīt kravas. Kādam tas bizness ir jātaisa".

Skaidrojot daudzās tiesvedības un pat apcietinājumu pirms desmit gadiem, Lembergs uzsvēra, ka viņu politiski nevar vinnēt, tāpēc "mēģina ar kriminālām metodēm". "Tāpēc, ka nevienam pašvaldības vadītājam, nav tik augsts pozitīvai vērtējums kā Lembergam. Jūs draugiem šakāļiem un sorosistiem, jūs savādāk nevarat mani vinnēt, tāpēc arī mani padara par slikto Aivaru," intervijā sacīja Lembergs.

Komentējot viņa iepriekšējos izteikumus par NATO karaspēku un okupāciju, Lembergs neatkāpās no savas pozīcijas – "Ja NATO uzvedas labi, tad viņi nav okupanti, ja neprot uzvesties, tad ir okupanti. Viņiem jābūt labākiem uzvedībā," sacīja Lembergs.

"Es esmu bijis cietumā, jūs mani ar cietumu nenobiedēsiet, ar Sibīriju gan, jo tur es neesmu bijis!" interviju noslēdza Aivars Lembergs.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!