Partija "KPV LV" ir viena cilvēka šovs, Kaimiņš zaudējis savu āksta lomu, bet pašvaldību vēlēšanas var būt "grābeklis, kas iedos pa pieri", tā pēc pirmdien notikušās intervijas, kur žurnālists Jānis Domburs intervēja partijas "KPV LV" valdes priekšsēdētāju Artusu Kaimiņu, atzina diskusijas dalībnieki – komiķis Jānis Skutelis, psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis, kā arī stratēģiskās komunikācijas un zīmolvedības speciālists Zigurds Zaķis.

Diskusijas sākumā Domburs uzdeva jautājumu, izrietot no Kaimiņa partijas nosaukuma "kam pieder valsts?", uz ko Skutelis atbildēja: "Skaidrs, ka Artusam nē, tā ka jāturpina meklēt!"

Savukārt Stabingis, analizējot Kaimiņa teikto intervijā, piemetināja: "Visu laiku citi ir slikti, viena no sajūtām, kas bija, skatoties interviju, - ļoti daudz tādas personīgas atriebības, ko piedzīvo pret sevi, gan arī citiem." Psihoterapeits norādīja, ka citu nosaukšana par sliktajiem neesot produktīva, turklāt Kamiņa retorika parāda, ka arī viņš ir viens no sliktajiem. "Es esmu normāls cilvēks, mēdzu iedzert, neesmu ticis galā ar sevi," partijas "KPV LV" līdera teikto intervijā citēja Stabingis.

"Viņa zīmols zināmības līmenī ir, bet organizācijas līmenī stāv uz trijām klintīm, starp kurām ir diezgan lieli ūdeņi," partiju raksturoja Zaķis.

Komunikācijas eksperts pamatoja, ka viena no klintīm ir pats Kaimiņš, kas atbild par ārējo komunikāciju partijā. Otra klints esot programma, kas, pēc Zaķa teiktā, ir kvalitatīva, bet Kaimiņš tajā teikto nav varējis intervijas laikā paskaidrot. Savukārt trešā klints esot organizācija. "Viens cilvēks neko panākt nevar. To organizāciju es tur neredzu," teica komunikācijas pētnieks, norādot, ka "reģionos ir ļoti bēdīgi ar profesionalitāti."

Intervijas laikā Kaimiņš uzsvēra, ka nekad sevi nav uztvēris par klaunu vai ākstu, tomēr diskusijas dalībnieki atzina, ka tieši tāda loma politiķim sākotnēji bijusi. "Es domāju, ka Artusa gadījumā apvainojumu par klaunu nevajadzēja tā uztvert," sacīja Skutelis, norādot, ka drīzāk āksta, klauna lomu vajadzēja turpināt un attīstīt. "Tu nevari visu laiku mainīt lomas, tad cilvēki nesaprot, kas tu esi," apgalvoja komiķis.

Savukārt Zaķis pieļāva, ka "viņš šo lomu arī apzināti mazina, lai kaut ko varētu sasniegt".

"Piekrītu, ka āksta loma ir nenormāli jaudīga, ja to izmanto. Arī politikā to var izmantot," papildināja Stabingis, piebilstot, ka svarīgi saprast, kā šo lomu pareizi un efektīvi izmantot. "Viņš nezina, kur viņš ir un ko viņš dara," par Kaimiņu sprieda psihoterapeits.

Diskutanti kritizēja arī partijas organizētību. "Pagaidām tas ir viena cilvēka šovs," komentēja Zaķis. Toties Stabingis apgalvoja, ka "vadītāja personība atspoguļojas organizācijā".

Psihoterapeits norādīja, ka Kaimiņa "haosa, mērķu un vērtību līmenis staro uz leju". "Domāju, ka tie, kas vēlēja, vēlēja par ākstu, jo viņš pateiks, kas notiek," skaidroja Skutelis. Komiķis gan norādīja, ka "ākstam nekad nav bijusi vara, viņš nav karalis." Partijai, cenšoties mainīt savu tēlu, jāsastopas ar dažādām grūtībām, sprieda Skutelis.

Komentējot Kaimiņa teikto par to, ka "kamera dara brīnumu", Skutelis norādīja uz to, ka Kaimiņš atļaujas filmēt un attaisno savu darbību, bet tajā pašā laikā asi kritizē Ilmāru Poikānu jeb Neo par "KPV LV" valdes sēžu ierakstīšanu. Savukārt Zaķis bilda, ka "kamera ir īstermiņa taktiski triki, bet tam nav turpinājuma". Zaķis gan sprieda, ka partija nenodarbojas ar lielāko populismu, norādot, ka šajā ziņā līderes ir partija "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Uz Dombura jautājumu par to, kādā ziņā Kaimiņa partija pozitīvi izceļas uz citu fona, diskutanti ilgi klusēja. Zaķis pēc pārdomu brīža norādīja, ka "pozitīvi ir tas, ka Artuss iet, runā, stāsta, viņam ir jauda turēties pret milzīgu negāciju". Arī Stabingis piebalsoja, ka "viņi vairāk nekā jebkurš cits ir gaisa jaucēji", kas ir pozitīvi. "Domāju, ka viņiem ir lieliska pieredze uzkāpt uz vēl neuzkāptā grābekļa," sacīja Skutelis, norādot uz to, ka piedāvājums pašvaldību vēlēšanās nav tik skaidrs, kāds tas bija Saeimas vēlēšanās. Un tas varētu būt klupšanas akmens.

Jau ziņots, ka līdz šim interviju ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" tika aicināti lielāko pilsētu kandidātu sarakstu līderi, bet no 26. maija Jānis Domburs intervē populārāko partiju līderus. Tāpat kā līdz šim pēc intervijām sekos diskusijas ar sabiedrībā pazīstamām personībām un ekspertiem.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!