Pēc vairākkārtējas galīgā lēmuma atlikšanas Ministru kabinets otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas virzīto rīkojuma projektu par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu Latvijas Universitātes rektora amatā. Ministrija noraidošo attieksmi pret Muižnieka apstiprināšanu uz otro pilnvaru termiņu rektora amatā pamatoja ar pārkāpumiem, kas esot pieļauti, lemjot par viņa apstiprināšanu. Šodien "Delfi TV ar Jāni Domburu" par šo situāciju izvaicāja bijušo un amatā neapstiprināto Latvijas Universitātes rektoru Indriķi Muižnieku.

Latvijas Universitāte ministrijas pārmetumus noliedz. Dienu pirms valdības galīgā lēmuma augstskola vērsās Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot tai uzlikt Ministru kabinetam par pienākumu izdot labvēlīgu administratīvo aktu, proti, apstiprināt Muižnieku rektora amatā. Savukārt pēc valdības negatīvā lēmuma Latvijas Universitāte to nekavējoties apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā.

Pirmā Latvijas Universitātes Satversmes sapulce, kurā tika vēlēts jaunais universitātes rektors notika 24. maijā. Tajā Muižnieka ievēlēšanu uz otro pilnvaru termiņu atbalstīja 141 sapulces dalībnieks, bet "pret" nobalsoja 143. Par otru kandidātu – Gundaru Bērziņu – nobalsoja 128 Satversmes sapulces dalībnieki. Muižnieks paziņoja, ka ir ievēlēts un sasauca Satversmes sapulces ārkārtas sēdi 6. jūnijā. Tajā notika vēl viens balsojums, un par rektoru tika ievēlēts Muižnieks, šoreiz jau ar lielāku balsu pārsvaru. Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā, šāda balsojuma rīkošanai nebija tiesiska pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!