Pēc sarežģītām sarunām valdošā koalīcija otrdien paziņoja, ka Latvijas Bankas prezidenta amatam virzīs ekonomistu, Latvijas Bankas (LB) padomes locekli Mārtiņu Kazāku. Viņš 4. decembrī pulksten 13 tiešraidē "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā izklāstīja savu redzējumu par darāmajiem darbiem Latvijas galvenā baņķiera amatā, nepieciešamajām reformām un līdzšinējā karjerā paveikto. Pēc tiešraides intervija pieejama ierakstā.

Kazāks publiski paudis, ka LB nepieciešamas reformas, tostarp viņš piedāvā mazināt bankas izdevumus, apvienot tās valdi un padomi kā arī veicināt to, lai LB aktīvāk atbalsta Latvijas ekonomikas attīstību. Kazāks arī paudis atbalstu idejai apvienot LB ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), kopējo iestāžu darbinieku skaitu samazinot.

Kazāks ieguvis doktora grādu ekonomikā Londonas universitātē. Viņš strādājis Finanšu ministrijā, bijis pasniedzējs Rīgas ekonomikas augstskolā, bet kopš 2005. gada ieņēmis "Swedbank Latvija" galvenā ekonomista amatu. "Swedbank" viņš pameta pagājušogad, kad tika ievēlēts par LB padomes locekli.

Saeimā ir savākti desmit nepieciešamie paraksti Kazāka izvirzīšanai un balsojums par viņa apstiprināšanu gaidāms 12. decembra Saeimas sēdē – tas izskanēja otrdien pēc valdošās koalīcijas politiķu sanāksmes. Vēl pagājušonedēļ starp vadošajiem kandidātiem uz augsto amatu tika minēti arī bijušais FKTK priekšsēdētājs Uldis Cērps un "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!