Rīgas domes priekšsēdētājs ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Par šā notikuma cēloņiem un sekām "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā otrdien tiešraidē atbildēja no amata pienākumu pildīšanas atstādinātais domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Atzīmējam, ka pirmdien, 8. aprīlī, "Defi TV ar Jāni Domburu" viesojās arī vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce (AP). Viņš studijā atbildēja par to, kā nonācis pie rīkojuma par Ušakova atstādināšanu un kā grasās rīkoties, ja šis rīkojums tomēr tiks atzīts par nepamatotu. Tāpat viņš norādīja, ka lēmums atlaist Rīgas domi kopumā ļautu Ušakovam jau nākamajā dienā atkal kļūt par mēru, bet rīkojums par Ušakova atstādināšanu no mēra amata pienākumu pildīšanas ļauj no šāda scenārija kaut uz laiku izvairīties.

Lēmumu par atstādināšanas rīkojuma izdošanu Pūce pieņēma pēc Rīgas domē veiktās juridiskās pārbaudes, kurā atklāja virkni iespējamu Ušakova likumpārkāpumu.

Rīkojumā Pūce pamato, ka Ušakova atstādināšana ir nepieciešama, lai ar viņa sodīšanu nodrošinātu sabiedrības interešu un tiesību ievērošanu un radītu sabiedrībā apziņu, ka valsts aizsargā indivīdu intereses un tiesības, veicina politiskās un tiesiskās kultūras izaugsmi, personu atbildības un tiesiskās kārtības noturību, kā arī tiek reaģēts uz pieļautiem tik būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

No amata atstādinātais mērs, komentējot šo soli, teica, ka Pūces izdotais rīkojums ir prettiesisks, bet tajā izmantotie argumenti ir "bērnudārza līmenī, neprofesionāli un viegli atspēkojami tiesā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!