Pirmdien pulksten 13 "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē notika diskusija "Kāda un kam jāveido iepakojuma depozīta sistēma Latvijā?". Pēc tiešraides diskusija pieejama ierakstā.

Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022. gada 1. februārī. Par konkursa organizēšanu atbildīgais Valsts vides dienests (VVD) saņēmis divu depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus - "Depozīta iepakojuma operatora" un "Nulles depozīta". Abi pieteikumi šobrīd atzīti par atbilstošiem normatīvo aktu minimālajām prasībām.

Piedāvājumu vērtēšana notiek divās kārtās un VVD otrajā kārtā novērotāju statusā pieaicinās nevalstisko organizāciju pārstāvjus no Vides konsultatīvās padomes un Sabiedrības par atklātību "Delna".

Diskusijā VVD pārstāvēja dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, SIA "Nulles depozīts" - tā vadītājs Arnis Salnājs un SIA "Depozīta iepakojuma operators" - tā valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis. Vides konsultatīvo padomi pārstāvēja Jānis Brizga ("Zaļā brīvība").

Depozīta sistēma paredz, ka patērētājs samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Depozīta maksu varēs atgūt, nododot tukšo taru iepakojuma pieņemšanas punktā. Patērētājam tiks vai nu atgriezta nauda, vai izsniegts čeks, kurā norādīta atprečojamā summa. Čeku varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli, iegādājoties preces tirdzniecības vietās.

Depozīta sistēma attieksies uz ražotājiem, kuru radītā izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma apjoms kalendārā gada laikā ir 150 kilogrami vai vairāk. Tiem būs pienākums slēgt līgumu ar depozīta sistēmas operatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!