Ceturtdien pulksten 12 "Delfi TV ar Jāni Domburu" notiek diskusija "Valsts drošības dienesta ēka vai parks Teikā – kam taisnība?", kurā piedalījās gan Teikas apkaimes aktīvisti Selīna Vancāne un Viesturs Celmiņš, kuri iepriekš uzstāja uz parka izveidi, gan Valsts drošības dienestu (VDD) pārraugošais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Tāpat diskusijā piedalījās tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kurš publiski aicinājis projektu pārskatīt, aicinot VDD izvietot citur, kā arī Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR), kurš paudis atbalstu parka izveidei VDD jaunajai ēkai noskatītajā vietā. Pēc tiešraides diskusija pieejama ierakstā.

Jāatgādina, ka pēdējās nedēļās plašu rezonansi raisījuši "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) plāni Rīgā, Brīvības gatvē 207, bijušā velotreka "Marss" teritorijā celt jaunu ēku. Sākotnēji tā tika pasniegta kā biroju ēka "valsts iestāžu biroju telpu vajadzībām", bet vēlāk tika atklāts, ka zemesgabalā celt iecerēts jauno VDD mītni. Dienests publiskā paziņojumā skaidroja, ka lēmums ēku celt šajā zemesgabalā pieņemts jau 2017. gada vasarā, un kopš tā laika projektā ieguldīti vairāki miljoni eiro, tādiem darbiem, kā zemesgabala inženierģeoloģiskā izpēte, būvprojekta izstrāde, un būvuzraudzība.

Neilgā laikā pēc Teikas apkaimes sabiedrisko organizāciju iniciatīvas tika savākti vairāk nekā 15 500 paraksti "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā". Pilsoņu iesniegums šobrīd gaida izskatīšanu Saeimā.

Tikmēr politiķi, tostarp Ministru Kabineta locekļi publiski pauduši pretējus viedokļus par VDD ēkas projekta turpmāko virzību. Atzīstot nepieciešamību pēc diskusijas, iekšlietu ministrs Ģirģens uzsvēris, ka VDD nepieciešamas jaunas telpas un projekta iesaldēšana apdraudētu Latvijas drošību. Savukārt tieslietu ministrs Bordāns aicinājis atteikties no pašreizējā projekta, tā vietā izvietojot VDD citās telpās, kas šobrīd tiek celtas viņa ministrijas iestāžu vajadzībām.

Sākotnēji piedalīties diskusijā tika aicināti tikai Teikas apkaimes biedrību līderi un VDD pārstāvis. VDD sākotnēji norādīja, ka "esam ieinteresēti piedalīties konstruktīvā diskusijā", nosaucot arī dienu, kad tā varētu notikt. Tomēr pēc tam dienests savu nostāju mainīja un dalību atteica, epastā "Delfi" norādot: "VDD augstu vērtē Jūsu piedāvāto iespēju piedalīties diskusijā, taču, izvērtējot visus apstākļus, tomēr esam nolēmuši no šīs iespējas atteikties. VDD pārstāvis jau ir ticies ar Rīgas apkaimju biedrību pārstāvjiem klātienē, skaidrojot radušos situāciju. Turklāt lielākā daļa informācijas par VDD ēkas projektu ir pārāk sensitīva un klasificēta, tādēļ pilnvērtīga publiska diskusija par šo jautājumu nav iespējama. Visa informācija, kas nav klasificēta, jau ir izskanējusi publiski."

Arī iekšlietu ministrs Ģirģens vairākkārt mainīja viedokli par dalību diskusijā. Sākotnēji ministra pārstāve "Delfi" norādīja, ka viņš ir ieinteresēts tajā piedalīties, bet vēlāk nostāju mainīja, ar pārstāves starpniecību norādot, ka informācijas izpaušanas ierobežojumi ļaus runāt tikai "apaļās frāzēs", kā arī izsakot bažas par diskusijas dalībnieku sastāvu. Vēlāk Ģirģens gan apstiprināja dalību raidījumā.

Piedalīties raidījumā tika aicināts arī projekta virzītāja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis, bet VNĪ atteicās piedalīties diskusijā, kā pamatojumu minot to, ka par dažādiem ar VDD ēkas būvniecību saistītiem juridiskiem un praktiskiem aspektiem var runāt tikai pasūtītājs, proti, VDD.

Pagājušonedēļ aktīvisti tikās arī ar ministru prezidenta biroja pārstāvjiem, taču viņi "Delfi TV ar Jāni Domburu" norādīja, ka publiskus komentārus par šo jautājumu nesniegs. Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) gan vēlāk publiski to komentēja, norādot, ka "jautājums ir sadzirdēts, meklēsim iespējami vislabāko un loģiskāko risinājumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!