No amata pienākumu pildīšanas atstādinātais un smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), runājot tēlaini, ir kā "nesitamā Džokera kārts kāršu kavā", bet valsts ir viņa ķīlnieks, diskusijā pēc portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" notikušās intervijas ar Lembergu savas domas pauda uzaicinātie diskusijas dalībnieki.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieris Kaspars Znotiņš, komentējot dzirdēto intervijā, sacīja, ka Lembergs turpina konsekventi runāt to, ko runājis jau gadiem. "Viņš konsekventi atkārto vienu un to pašu jau gadiem. Tas atgādina kāršu kavu – šis te politisko cilvēku piedāvājums – un viņš ir kā nesitamā Džokera kārts," rezumēja aktieris, papildinot, ka šodien intervijā dzirdētais dialogs žurnālistam ar Lembergu risinājies arī pirms desmit gadiem. "Var pamainīt vārdus, bet nekas nemainās," secināja Znotiņš, papildinot, ka dialogā jau iestājies tāds kā pagurums, jo Lemberga atbildes ir tās pašas, bet parastais vēlētājs nesaklausa svarīgo.

Politologs Jānis Ikstens, savukārt, atzina, ka viņu uzrunājusi doma, ka "patiesībā visa valsts ir kļuvusi par Lemberga ķīlnieku". "Līdz ar to ir skaidrs, ka ilgstoši mēs tā nevaram turpināt. Valsts ir noturējusies 100 un noturēsies vēl tik pat, bet jautājums ir kādā kvalitātē," prātoja Ikstens. Politologs piesauca izteicienu, ka "visa politika ir vietēja", paskaidrojot, ka pastāv iespēja, ka Lembergam zaudējot savu posteni, viņa ietekme nacionālajā politikā arī mainītos. "Tie samežģījumi un samezglojumi, kas ir Latvijas politikā, arī daudz raitāk risinātos," pieļāva politologs.

Arī ventspilnieks, bijušais Augstākās Padomes deputāts un Baltijas–Melnās jūras alianses vadītāja vietnieks Aleksejs Grigorjevs pēc intervijas sacīja, ka, viņaprāt, Latvijā būtu jāievieš sistēma, kad cilvēks, arī pašvaldības vadītāja amatā, nevar būt ilgāk par diviem termiņiem. Viņš skaidroja, ka amerikāņi, kas paredzējuši, piemēram, ka prezidents nevar būt amatā ilgāk, ir ņēmuši vērā cilvēka dabu. "Tā ir tāda, kāda tā ir. Lembergs ar savām runām to netieši apstiprināja, ka sazobi starp cilvēka posteni un viņa privātdarbību biznesā postpadomju cilvēks nav spējīgs atraut. Mēs esam tajā "postpadomijā" un mums jāmēģina tos nodalīt," viedokli pauda Grigorjevs.

Baltijas–Melnās jūras alianses vadītāja vietnieks sacīja, ka pilsētas labā Lembergs varētu ļoti labi darboties arī opozīcijā, taču atzina, ka, viņaprāt, Lembergam būtu laiks doties pensijā.
Runājot par "Lemberga fenomenu", Grigorjevs sacīja, ka Lembergs ir "ļoti tipisks postpadomju darbonis un politiķis", un Latvijai vajadzētu iziet no šī posma. Arī Znotiņš piebalsoja, ka, kad mainījās Latvija, cilvēki nemainījās. "Cilvēki bija tie paši," sacīja aktieris. Viņš gan minēja, ka nepieciešams paiet "bībeliskajiem 40 gadiem", precizējot, ka runa ir par jauno paaudzi.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!