Svētdien 15.00 “Delfi TV ar Jāni Domburu” tiešraidē satiksmes ministrs Tālis Linkaits atbildēja uz jautājumiem par iespējamiem transporta un repatriācijas risinājumiem saistībā ar valdības izsludināto ārkārtas situāciju “Covid-19” izplatības ierobežošanai.

Kā zināms, sestdienas vakarā valdība nolēma no 17. marta slēgt Latvijas robežas un apturēt starptautiskos pasažieru pārvadājumus. Nacionālā aviokompānija “airBaltic” pārtrauks visus lidojumus, tāpat apturēti starptautiskie pārvadājumi ar pasažieru autobusiem. Tiek apturēta arī prāmju satiksme.

Piedāvājam iepazīties ar spilgtākajām epizodēm no intervijas:


Linkaits atklāja, kādēļ Latvija atļāvusi starptautiskajai satiksmei turpināties bez ierobežojumiem līdz pirmdienas pusnaktij. Tas nepieciešams, lai cilvēki var paspēt atgriezties mūsu valstī. Potenciāli tas varētu attiekties uz 150 000 cilvēku – .

Rītdien, 16. martā “airBaltic” organizē papildus repatriācijas avioreisus uz 16 galamērķiem, lai cilvēki paspētu atgriezties Latvijā. Aviokompānijas mājaslapā tiks izveidota speciāla sadaļa, kur pieteikties uz šiem reisiem – .

Atļauju, kuriem reisiem ienākt Latvijā, saskaņojot ar Ārlietu ministriju un veselības speciālistiem sniegs satiksmes ministrs. Linkaits jau devis atļauju 17. martā Liepājas ostā ienākt prāmim no Vācijas, kas repatriēs Latvijas valstspiederīgos – .

Internetā jau izskanējušas ziņas par uz citu Eiropas valstu robežām iestrēgušiem transportlīdzekļiem no Latvijas, piemēram, “Ecolines” autobusu, ko nelaiž pāri Polijas robežai. Linkaits atzina, ka šobrīd atsevišķas ES valstis “vispirms dara un pēc tam domā” un risinājumi nav labi koordinēti – .

Linkaits norādīja, ka arī attiecībā uz autobusu un dzelzceļa satiksmi ir rēķināts, lai šobrīd, piemēram, uz Maskavu vai Baltkrieviju un Ukrainu izgājušie reisi paspēj atgriezties Latvijā. Papildus repatriācijas vilcienu reisus gan visticamāk nerīkos, jo tie izmaksātu dārgāk nekā aviopārvadājumi - un 20:27.

Jautāts, kā kontrolēs, lai pēdējie brīvi ienākošie reisi Latvijā neievestu vēl vairāk nepamanītus saslimšanas gadījumus, Linkaits uzsvēra, ka jau šodien starptautiskajā lidostā “Rīga” sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru tiek veikti īpaši pasākumi, lai mazinātu riskus –

Kaut šobrīd Tallinas lidosta nav paziņojusi par slēgšanu, Linkaits atzina, ka nevar garantēt, ka tas nemainīsies, tādēļ Latvija aicina repatriantus labāk izmantot “airBaltic” organizētos repatriācijas reisus, lai neriskētu “iestrēgt kādā punktā” - .

Jautāts, ko darīt tiem, kuri ar čarterreisiem aizceļojuši uz eksotiskiem galamērķiem kā Taizeme vai Ēģipte, kas no Latvijas valsts puses līdz šim nebija definēti kā infekcijas skartie, Linkaits norādīja, ka tīri tehniski palīdzēt katram un ikvienam Latvija nespēs, bet šo jautājumu risina Ekonomikas ministrija kopā ar tūroperatoru asociāciju – .

Satiksmes ministrs pagaidām ļoti piesardzīgi prognozēja “Covid-19” izraisītās tūrisma krīzes ietekmi uz nacionālās aviokompānijas “airBaltic” finansiālo stāvokli un starptautiskās lidostas “Rīga” vērienīgajiem investīciju plāniem – .

Tāpat viņš skaidroja kādi ir iespējamie risinājumi Zviedrijā strādājošo Latvijas iedzīvotāju nogādāšanai mājup. Nepieciešamības gadījumā ir iespējams organizēt arī privātus čārterreisus, par kuriem būs jāmaksā tiem, kas nosūtījuši darbiniekus darbā uz Zviedriju – .

Ministrs uzsvēra, ka iedzīvotājiem, kas ceļo ar privāto transportu un atrodas tālu no Latvijas nevajadzētu censties pašu spēkiem nonākt mājās, šķērsojot visu Eiropu. Labāk palikt turpat, kur atrodas, un sazināties ar Ārlietu ministriju – .

Tālis Linkaits arī informēja, ka saistībā ar ievērojamu pieprasījuma samazinājumu, ir plānots samazināt iekšzemes pasažieru pārvadājumus ar starppilsētu autobusiem un vilcieniem, kā arī skaidroja, kādus piesardzības pasākumus “Covid-19” izplatības mazināšanai ir veikuši pasažieru pārvadātāji – un 34:14.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!