"Brīnums, ka šai intervijai ļāva notikt. Urbanovičs ir noguris no tā, ka ir politiķis. Tāds kā nenogrimēts Ušakovs." Tā diskusijā projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pēc intervijas ar partijas "Saskaņa" valdes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Urbanoviču sacīja Rīgas Stradiņa universitātes starpkultūru komunikācijas profesors Deniss Hanovs.

Kultūrpētnieks Hanovs pēc intervijas norādīja, ka etniskās plaisas izmantošana starp latviešiem un krieviem ir kļuvusi politiķiem nepieciešama. "Urbanoviča intervija ir pierādījums etniskās plaisas kļūšanai par biotopu – vidi, kur visi organismi ir saistīti un viens otram vajadzīgi. Etniskā plaisa ir politiķiem nepieciešama – tas ir realitātes skaidrošanas avots un cēlonis, kam norakstīt visu neprasmi," sacīja Hanovs, piebilstot, ka daļa no Urbanoviča atklātības, viņaprāt, intervijā bijusi spontāna.

Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs diskusijā atzina, ka ir pamanījis līdzības starp "Saskaņas" un Kremļa retoriku. "Varbūt mēs esam slikti, bet valdība un visi citi ir vēl sliktāki. Tādas pašas frāzes izmanto Krievija – jā, mums ir problēmas, bet pārējie visi ir sliktāki. Lai gan Vladimirs Putins reti kļūst par kritikas mērķi, tomēr korupcija Krievijas novados un ierēdņu vidū tiek atzīta," sacīja Hiršs.

Savukārt Latvijas Nacionālās operas un baleta vadītājs Zigmārs Liepiņš sacīja, ka Urbanovičs ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ir pilnīgi pretējās nometnēs un neatrodas Ušakova laivā. Liepiņš to skaidro ar dažādiem uzdevumiem "Saskaņas" spēkiem Rīgas domē un Saeimā. "Rīgas dome ir saimnieciska organizācija, kur partijas lietām jābūt otršķirīgām," minēja Liepiņš, kurš salīdzināja Urbanoviču ar glumu zuti un "labi barotu komjaunieti", kuru ir sarežģīti saņemt rokās.

Hanovs kritizēja "Saskaņas" valdes priekšsēdētāja vietnieku par retorisku izgāšanos intervijā un necieņu pret vēlētājiem. "Man ļoti negribētos no mūsdienu sociāldemokrātijas partijas līdera sagaidīt, ka viņam vienalga un viņš saka – nacionālists vai nacists. Jākontrolē leksika un jāciena vēlētājs, jo vēlētājs nav idiots. Vēlētājs kritizēs un acerēties. Cilvēks neseko tam, ko viņš publiski pauž. Retoriski uzstāšanās bija katastrofāla. Un ar šo pagrimumu korelējas tas, ka Rīgai nav vīzijas, ja ne gluži par ideālu pilsētu, tad vismaz par metropoli," sacīja Hanovs.

Analizējot Urbanoviča sacīto, diskusijas dalībnieki pievērsās arī latviešu partiju centieniem nepieļaut "Saskaņas" uzvaru vēlēšanās. Hiršs pauda, ka latviešu partiju galvenais instruments ir "Saskaņas" vēlētāju pārliecināšana par nepiedalīšanos vēlēšanās. "Jo mazāk viņi balso, jo lielāka iespēja latviešu partijām pārspēt Ušakovu. Tur nav nekādas citas stratēģijas. Sola pilnīgi visu, bet citu alternatīvu nav. Ārpus Rīgas ir savādāk. Rēzeknē un Daugavpilī skatās uz vietējiem politiķiem, viņu izdarīto. Rīgā viss ir mitoloģiskā līmenī," sacīja Hiršs.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!