Otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās politiskā spēka "Attīstībai/Par!" līderi – Artis Pabriks un Daniels Pavļuts. Interviju ciklā "Par ko balsot?" politiķi atbild par līdzšinējo kampaņu, solījumiem un sarkanajām līnijām, kā arī prognozēs, kas mūs sagaidīs pēcvēlēšanu rītā.

Taujāti par partijas šā brīža pozīcijām vēlētāju aptaujās, kurās partija ierindojas sestajā vietā, politiķi atzina, ka ar cerību raugās vēl neizlēmušo vēlētāju virzienā. "Atbilde slēpjas tajos, kas nav izlēmuši. Ļoti liels neizlēmušo skaits. Mēs kādas trīs partijas cīnāmies par vienu un to pašu nišu, un šonedēļ tie cilvēki izlems," sacīja Pabriks.

Pēc politiķa teiktā starp šiem trim politiskajiem spēkiem ir arī partija "Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija. Viņu papildināja Pavļuts, uzsverot, ka aptuveni trešdaļa vēlētāju ir tāda, par ko cīnās vairākas partijas, kas vērtas uz eiropeiskumu.

Politiķi daudz skaidroja arī savu izvēlēto reklāmas kampaņu, uzsverot, ka sauklis "Par turīgu tautu" uz desmitiem reklāmas stabu, kas izvietoti galvaspilsētā, izvēlēts, lai parādītu partijas līderu sejas un atgādinātu, ka partijas lietas var darīt labāk nekā pie varas esošās partijas.

Savukārt kampaņas elements – grupas "Galaktika" koncerti Latvijas reģionos – nekādā mērā neesot saistāma ar senāku laiku partiju tikumiem, lēti pievērst vēlētāju uzmanību. Partija pie vēlētājiem braucot un vedot labas emocijas.

Tāpat ar deputāta amata kandidātiem tika iztirzāta apvienības programma. "Mūsu programmā parādās mūsu tendence, uz kuru mēs ejam," skaidroja Pabriks. Viena no "TOP3" apvienības prioritātēm ir izglītība, tostarp mūžizglītība.

Kandidāti iezīmēja, ka svarīgi, lai katrs Latvijas iedzīvotājs mācētu angļu valodu, taču apvienības garajā programmā tas nav atrodams. Raidījuma laikā Pavļuts solīja, ka garā programma ar šo vēstījumu tiks papildināta.

Apvienības pārstāvji tika tirpināti arī par citiem jautājumiem, kuri parādījušies ne tikai apvienības programmas vēstījumā, bet arī dažādos video klipos. Piemēram, par mediju jautājumu. "Attīstībai/Par!" iestājas par uzticamiem medijiem.

Runājot par iespējamo sadarbību, apvienība saka skaidru "nē" partijai "Saskaņa", taču jautājums par iespējamo sadarbību ar "KPV LV" ir daudz sarežģītāks. Abi deputāta amata kandidāti pārmeta "KPV LV" populismu, tāpat partijai ir neprognozējama politiska lojalitāte. Pavļuta ieskatā pastāv iespēja, ka ""KPV LV" sabloķējas ar "Saskaņu"".

Pēc vēlēšanām būs jāvētī, kuri būs iekļuvuši parlamentā, tad būs jāpieņem lēmums. "Mēs neesam novilkuši "sarkano" līniju," uzsvēra Pabriks un aicināja gaidīt Saeimas vēlēšanu rezultātu. Pēc vēlēšanām būs "īstā saruna", vēlāk piebilda Pavļuts.

Valdības veidošanu izšķirs potenciālo sadarbības partneru attieksme pret veselības aprūpi, izglītības jautājumu, kā arī reģionu reformu.

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" sadarbībā ar kompāniju "Kantar TNS" septembrī veiktā aptauja liecina, ka šie abi politiskie spēki atrodas diezgan tuvu un var cerēt uz pārstāvniecību 13.Saeimā. Aptaujas dati rāda, ka lielāko vēlētāju atbalstu septembra sākumā baudīja "Saskaņa", par kuru savu balsi atdotu 14,9% aptaujāto.

Tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 9,8% atbalstu un "KPV LV" ar 9,3% lielu atbalstu. Par Jauno konservatīvo partiju (JKP) septembrī balsotu 5,3% aptaujāto, par Nacionālo apvienību 'Visu Latvijai!" (NA) - 4,3%, par "Attīstībai Par!" savu balsi atdotu 4%, bet par "Jauno Vienotību" – 3,2% aptaujāto.

Attīstībai/Par "jaunās sejas"

Šā gada aprīļa beigās "Latvijas attīstībai", "Par!" un "Izaugsme" apvienojās zem viena nosaukuma – "Attīstībai/Par!". Apvienības pārstāvji norāda, ka viņu priekšvēlēšanu kampaņas mērķis ir "pārliecinošs starts 13. Saeimas vēlēšanās, lai parlamentā un valdībā ienāktu jauni cilvēki ar pasaules pieredzi un izglītību un pārvarētu varas elites stagnāciju, kuras dēļ Latvija atpaliek no kaimiņiem un cilvēki turpina aizbraukt".

Neskatoties uz to, ka apvienība piesaka sevi kā svaigu elpu, apskatot tās pirmās rindas, redzams, ka politisko spēku grūti nosaukt par jaunpienācējiem. "Attīstībai/Par!" 13.Saeimas vēlēšanām kā premjera amata kandidātu pieteikusi Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Arti Pabriku. Pabriks politiskajā arēnā sevi pieteica jau 1998. gadā, kad piedalījās Andra Šķēles veidotās Tautas partijas dibināšanā. Gan 10., gan 11. Saeimā viņš ieņēma aizsardzības ministra posteni, bet 2014. gadā Pabriks no "Vienotības" saraksta veiksmīgi kandidēja EP vēlēšanās.

Arī Zemgales līdera krēslā sēž Vienotības "aizgājēja" – Ilze Viņķele. Kurzemē apvienības seja ir galvaspilsētas domnieks Juris Pūce, bet Rīgas saraksta līderis ir Daniels Pavļuts, kas lielāko atpazīstamību guva, esot ekonomikas ministrs Valda Dombrovska valdībā. Savukārt pirmais numurs Latgalē ticis pašlaik Rīgas domes deputāta amatā esošajam Mārtiņam Bondaram.

Priekšvēlēšanu programmā "Attīstībai/Par!" stāsta savu vīziju par taisnīgu Latviju. Taisnīgā Latvijā laba veselības aprūpe bez garām rindām ir pieejama visiem. Pacientu līdzmaksājumi ir divreiz mazāki, bet mediķu algas neliek viņiem emigrēt. Tāpat visiem ir pieejama laba izglītība vienotās skolās, kurās visu tautību un vajadzību bērni mācās kopā. Visas ģimenes ir vienlīdzīgas. Valsts atbalsta arī viena vecāka ģimenes, aizsargā pret vardarbību un pieņem Kopdzīves likumu. Pensijas pieaug stabili un notiek pāreja uz garantētu pamatpensiju. Tiesa ir savlaicīga, darba algas lielākas, bet nodokļi – mazāki. Taisnīgā Latvijā cilvēki paliek un atgriežas, jo šeit ikvienu ciena un gaida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!