Pārņemot tos vēlētājus, kas iepriekš balsoja par Eiroparlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas pārstāvēto partiju "Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā", "Saskaņa" kļuvusi par šo vēlētāju ķīlnieku, projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā pauda "Saskaņas" deleģētais pārstāvis Jānis Urbanovičs.

Vaicāts par dažādiem valsts uzraugošo institūciju izteikumiem par pārkāpumiem Rīgas domē un tās padotības iestādēs, Urbanovičs visas tiesībsargājošās iestādes nosauca par "politologiem".

Runājot par partiju un tās gan iekšējiem, gan ārējiem procesiem, Urbanovičs sacīja, ka "paši klibojam uz dažādam okupācijām, dažādam valodām un dažādām kaitēm".

Vienlaikus Urbanovičs norādīja, ka pastāv arī no partijas "neatkarīgi aizspriedumi, dažādi dēmoni, kurus tai piedēvē, un kas ir tikai oponentu un vērotāju galvās". Kā piemēru Saeimas deputāts minēja kalpošanu Kremlim, un kaut kādu Latvijas interešu turēšanu zem Krievijas interesēm. "Jāatbild par visu, ko izdara Kremļa saimnieks. Tur aizdomās, ka esam gatavi upurēt latviešu intereses par labu latviešu krievu interesēm," sacīja politiķis.

Vaicāts par Putina politiku, Urbanovičs sacīja, ka viņš ir konsekvents. "Es nesaku un neapplaudēju, es nezinu, vai man ir jāpriecājas, ka viņa vīzijas piepildās. Es zinu, ka viņš ir konsekvents," savu nostāju pauda Urbanovičs, arī atgādinot Putina teikto kopš 2008. gada, kad viņš brīdināja par atbildes soļiem par NATO paplašināšanos un bijušo padomju republiku iekļaušanu apritē. "Viņš teica un rīkojās," rezumēja Saeimas deputāts, paužot, ka Latvija diez vai ir pirmajā simtā "starp viņa domāšanas objektiem".

Jautāts par sociāldemokrātiju kā viņa partijas pārstāvēto virzienu, Urbanovičs sacīja, ka tas izvēlēts jau 1994. gadā, un toreiz domāts, ka etniskais nemiers nav un nebūs augoša problēma un valsts attīstības laikā ātri risināma problēma. Šī prognoze gan neesot piepildījusies un etniskais nemiers "ievilcis akacī". "Esam palikuši tādi krieviskie sociāldemokrāti," noteica Urbanovičs, vienlaikus gan vēlāk intervijā paužot viedokli, ka strap "Saskaņas" vēlētājiem ir arī daudzi liberāli domājošie Latvijas iedzīvotāji. Vaicāts par krieviskajiem sociāldemokrātiem intervijas turpinājumā Urbanovičs gan pauda, ka ne visi ir krieviskie.

Turpinot iesākto tematu, Urbanovičs sacīja, ka "uzvarēt nevar, politiķiem piekaujot vienam otru". "Cīņa ir par vēlētāju prātiem. Pārņemot Ždanokas vēlētājus mēs kļuvām par ķīlniekiem," sacīja politiķis. Viņš piebilda, ka viss tomēr ejot uz labu, jo ar progresīviem jauniešiem varot izaugt etniski latviska sociāldemokrātiska partija, bet pēc kādiem pieciem gadiem varot izveidoties viena eiropeiska sociāldemokrātiska partija.

"Mums varētu palīdzēt viens radikāls krievu politiskais spēks, kas paņemtu atpakaļ to, kas mums nepienākas. Jebkurš politologs jums pateikts, ka ir arī aritmētikas likumi. Var pasludināt, bet aiz muguras ir jābūt skaitļiem. Vajadzētu paņemt no mums arī to liberālo "Saskaņas" vēlētāju". Es domāju, ka tādi mums ir vairāk," jau diskusijas beigu daļā, atgriežoties pie ķīlnieku tematikas, atzīmēja Urbanovičs.

Sarunā klātesošie skāra arī tematu par pārkāpumiem Rīgas pašvaldībā, piemēram, konkurences kropļošanas gadījumiem, par kuriem diskusijā svētdien izteicās Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama. Uz to Urbanovičs norādīja, ka "Rīga nav tikai "Saskaņa", un Rīga nav tikai pilsēta." "Rīga ir arī Latvijas galvaspilsēta ar visiem Latvijas trūkumiem," pauda politiķis.

"Mani pārsteidz Valsts kontrole, KP, KNAB, Drošības policija un visādas policijas. Visas ir kļuvušas par politologiem. Kur ir notiesājošie?" neizpratni pauda partijas pārstāvis.

"Es esmu daudz runājis. Uzņēmēji atnāk un stāsta šausmu lietas par Rīgu. Viņi atceras visu.., nu kā jūs tā. Es saku – nenāciet nekad vairs. Jūs nākat tad, kad piecas rebes izdodas, bet sestā – ne. Saku – ir tik daudz institūciju, rakstiet iesniegumus. Visas pretenzijas ir verbālas. Viņiem vajag ievērot likumus, kas tam ir radīti. Ja viņi redz koruptīvas darbības, tad ķeriet blēžus rokās," savu viedokli pauda politiķis. Vaicāts, vai no tā var secināt, ka Rīgas domē konkurences pārkāpumu nav, Urbanovičs atbildēja: "Ja saka, ka nevar griezties, tad nav."

Tāpat Urbanovičs sacīja, ka partijas biedri, kas atzīti par vainīgiem pārkāpumos, tiek atlaisti un izslēgti [no partijas]. Lūgts nosaukt konkrētus piemērus, Urbanovičs atbildēja: "Satiksmes boss un arodbiedrības līderis Reinbahs, Igors Nikolajevs, ai, es ļoti satraucos, bet četri, pieci ir." Viņš arī atzina, ka būtu priecīgs, ja nebūtu neviena, kā arī to, ka "ir pie kā strādāt".

Intervijas noslēgumā Urbanovičam tika uzdots jautājums par Latvijas okupāciju, uz ko Urbanovičs norādīja, ka "Nils visu laiku citēja hartu, kur atzina vardarbīgu iekļaušanu PSRS". "Cilvēki Latvijā okupācijas jēdzienā iekļauj tik plašu pāri darījumu loku, ka nav jēgas stāstīt, tā ir inkorporācija, okupācija," viedokli pauda Urbanovičs.

"Piedāvāju saprast, kāpēc daudzi vēlētāji ir bažīgi. Viņi ir bailīgi ne bez pamata, jo daudzi, kas pieprasa no "Saskaņas" šo vingrojumu, meklē nevis vēstures skaidrojumu, bet okupantus, pret ko vērsties (..) gribu piedāvāt universālu formulu – okupācijas ir bijušas, okupantu nav," noslēdza politiķis.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!