Tas, kas mani visvairāk uztrauc kā pilsoni, vērojot ZZS valdes priekšsēdētāja Armanda Krauzes interviju, ir tas, ka mūsu politiķiem trūkst lidojuma, globāla lidojuma. To diskusijā "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pēc intervijas ar Krauzi sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš atzīmēja, ka šajos gados Latvijā ir pazeminājies dzimstības līmenis, iedzīvotāju skaits turpina samazināties, bet "bilde, kas ir priekšā, 20 un 30 gadu perspektīvā, ir diezgan baisa". Turklāt viņš neredzot līderus, kas varētu nākt un šo situāciju mainīt.

Neatkarīgi no tā, vai tas būtu pašvaldību līderis vai nacionāla līmeņa līderis – trūkst vīzijas, sacīja Rostovskis, papildinot, ka valsts ekonomika šobrīd ir ļoti atkarīga no Eiropas fondiem, bet, ja viss sabruks, nav skaidrs "kurš parādīs to ceļu, kā mēs tiksim galā".

"Mums ir jāsāk domāt citās kategorijās, lai vismaz jaunie cilvēki ierauga to perspektīvu," uzsvēra LRTK prezidents. Tāpat viņš norādīja, ka nav pret ražošanu, taču uzsvēra, ka vismaz viņa vīzijā Latvija būtu izglītības, augstu pakalpojumu centrs, jo tad cilvēki ar "degošām acīm nāktu un stāstītu par šāda līmeņa vīziju". Šāda augstāka līmeņa ideju Krauzem un viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam trūkstot.

Mūziķis un mūzikas izdevējs Guntars Račs diskusijā atzina, ka šobrīd politikā īsti nav neviena jaunpienācēja, kurš nebūtu zināms, un "kopējā spektrā visi ir pierādījuši savas kvalitātes". Viņš savu vērtējumu izdarot pēc darbiem, ko cilvēks iepriekš paveicis konkrētā jomā, neatkarīgi no tā, ko viņš darījis. "Es gribu saprast, vai viņš savu darbu ir darījis godprātīgi, un vai ieradies, lai mums palīdzētu, vai tomēr lai savu dzīvi uzlabotu," savus kritērijus atklāja Račs.

Sociālantropologs un pilsētpētnieks Viesturs Celmiņš akcentēja, ka, ZZS ar savu vīziju ir palikuši pagājušā gadsimta 60., 70. gados, turklāt faktiskajā dzīvē attiecībā uz saimnieciskumu ZZS ir "varas partija, kas ir aizsēdējusies, tie ir dabas bērni, kuru mēri ganās pilnīgā savvaļā". Tas saimnieciskums, par ko intervijā runājis Krauze, esot "iepriekšējā laikmeta saimnieciskums". Celmiņš arī atzina, ka Latvijā ir iespējams būvēt mājas, uzturēt labus ceļus, ja ir efektīva pārraudzība.

Savukārt Rostovskis piebilda, ka Latvijā, viņaprāt, ir arī labs bizness, taču tā ir "par maz, un ir nepieciešams jau cita līmeņa bizness", bet Račs piebilda, ka runātajā nav saklausījis lielo, kopējo un augstāko mērķi, jo tieši tādu viņš vienmēr izvirzot mūzikā.

LTRK priekšsēdētājs pauda viedokli, ka viņam visinteresantākās šķitušas intervijas "pēdējās piecas minūtes", kad Krauze sācis nedaudz atklāt savu vīziju un plānus, taču tas noticis tikai tad, kad Domburs viņam par to pavaicājis.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Lasītāji politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus var uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!