Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodams ziņojuma atreferējums, ko sniedzis aģents ar segvārdu "Ēriks", tajā vēstīts par toreizējā J. Raiņa Dailes teātra frizieres pausto neapmierinātību ar dzīves apstākļiem Padomju Savienībā un viņas vēlmi apprecēties ar ārzemnieku vai ārzemēs bēgt no tūristu grupas. 2018. gada nogalē publiskotajā aģentu kartotēkā atrodamā aģenta "Ēriks" kartīte liecina, ka šāds segvārds piešķirts teātra režisoram Valdim Lūriņam, bet tiesa pērn nosprieda, ka viņš nav bijis VDK informators. Vēl citā dokumentā "Delta" datubāzē atreferēts ziņojums par Lūriņa tikšanos ar trimdas tautieti, līdz ar to viņš likuma izpratnē ir arī no VDK darbības cietušais. Lūriņš, kurš "Ērika" ziņojuma atreferējumu sauc par 'feiku', intervijā Jānim Domburam stāsta, kā kontaktējies ar VDK virsnieku un atteicies sadarboties, un vērtē, kāpēc VDK dokumentu publicēšana bijis brāķis.

Lūriņš sērijas "Maisi vaļā" ietvaros sniegtajā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" uzsver, ka nekad nav devis savu piekrišanu būt par VDK aģentu. Pēc tā dēvēto čekas maisu publiskošanas Lūriņš vērsās Specializētajā vairāku nozaru prokuratūrā ar lūgumu ierosināt pārbaudes lietu par sadarbības fakta konstatēšanu. 2019. gada augustā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma konstatēt, ka Lūriņš "nav bijis bijušās Latvijas Padomju Sociālistiskās republikas Valsts drošības komitejas informators un nav apzināti slepeni sadarbojies ar bijušo Latvijas Padomju Sociālistiskās republikas Valsts drošības komiteju".

Likuma izpratnē Lūriņš ir arī cietušais tāpēc, ka "Delta" atrodams VDK aģenta "Inženieris" ziņojums, kurā lasāms par Lūriņa un operdziedātāja Aleksandra Poļakova kontaktiem ar toreizējo trimdas latviešu organizāciju aktīvistu Rolandu Lappuķi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!