"Duraki, kas iet uz ambrazūras bija vajadzīgi. Mēs bijām izdevīgi, lai iekustinātu zombēto masu" – tā par astoņdesmito gadu beigām un Latvijas neatkarības centieniem saka ārsts, politiķis un kādreizējais cilvēktiesību aizstāvības grupas "Helsinki-86" vadītājs Juris Galerijs Vidiņš. Ekskluzīvā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" viņš atklāti stāsta par Valsts drošības komitejas (VDK) izsekošanas un ietekmēšanas metodēm, kā arī tā laika cilvēkiem, kuri uz politikās skatuves darbojas vēl šodien.

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodamā informācija liecina, ka Vidiņš ir uzskatāms par vienu no sava veida rekordistiem – datubāzē pieejami vairāki desmiti ziņojumu atreferējumu, gan tādi, kas liecina par viņa tiešu izsekošanu, gan tādi kur viņš minēts saistībā ar citiem "helsinkiešiem". Vidiņa vārds "Deltā" figurē kopš 1988. gada.

Portāls "Delfi" otrdien publicē pilnu intervijas video ar Vidiņu, bet, turpinot rakstu sēriju "Maisi vaļā", vēl gaidāmas izvērstas publikācijas ar laikabiedru komentāriem un dokumentālām liecībām par "Helsinki 86" darbību, čekas lomu un izsekošanas metodēm, kā arī pagrīdes pretpadomju žurnālu "Auseklis" un tā redzamāko seju, redaktoru Ivaru Žukovski. Publiskotie arhīva materiāli liecina, ka Žukovskis bijis VDK aģents ar segvārdu "Pols", tomēr mūsdienās vairs nav iespējams strikti novilkt robežu, ciktāl kurš no kādreizējiem politieslodzītajiem un disidentiem, kuru vārdi atrodami arī VDK aģentu kartotēkā patiešām sadarbojies ar VDK, un ciktāl rīkojies kā Latvijas patriots un "padomju varas drupinātājs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!