Trešdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu ciklā "Par ko balsot Rīgā?" atbildēja Attīstībai/Par!, "PROGRESĪVIE" saraksta deleģētie kandidāti. Jānis Domburs viņus izvaicāja par ārkārtas vēlēšanām pieteiktajiem kandidātiem, programmu un iecerēm galvaspilsētā.

Sarakstu raidījumā pārstāvēja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis, Rīgas Brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps un partijas "PROGRESĪVIE" valdes līdzpriekšsēdētājs Edmunds Cepurītis. Saraksta numurs Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ir 6.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā gatavību balsot par Attīstībai/Par!, "PROGRESĪVIE" sarakstu pauduši 14,9% respondentu.

Piedāvājam noskatīties sarunas spilgtākās epizodes:


Kandidāti atzina, ka četru partiju apvienība, kas šajās vēlēšanās startē vienā sarakstā ir gana lielas viedokļu atšķirības, tomēr nesniedza skaidru atbildi, kā tās tiks risinātas – .

Staķis skaidrojās par to, kā kafijas biznesmenis spējis partijai ziedot vairāk nekā oficiāli nopelnījis. Viņš skaidroja, ka tas ir mānīgs iespaids, par ko detalizēti skaidrojies arī ar Valsts ieņēmumu dienestu – .

Zeps šobrīd ir Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs. Tā pēdējā laikā piedzīvojusi pamatīgu kravu kritumu – par vairāk nekā ceturto daļu. Zeps gan norādīja, ka šis kritums bijis paredzams jau ilgstoši un pauda uzskatu, ka viņa vadībā osta veiksmīgi cīnās par jaunu kravu piesaisti – .

Savukārt Cepurītis 2018. gadā asi kritizējis partijas "Latvijas attīstībai" sponsoru ietekmi, noraidot iespēju, ka "Progresīvie" varētu iesaistīties apvienībā ar to. Tagad gan Staķis to raksturoja kā "sīkus kašķus" – .

Jautāti par dažādu kandidātu individuālajām reklāmas kampaņām, studijas viesi atzina, ka ar partiju vadību tās esot saskaņotas, bet ar cenzūru vadība nenodarbojas. Tostarp attiecībā pret kandidātes Baibas Bļodnieces kampaņu, kurā viņa uzsver sieviešu lomu politikā, bet noklusē pagātnes darbību tā dēvēto "ātro kredītu" uzņēmumu asociācijā - .

Jautāts, vai būdams mērs Staķis varētu piedalīties Rīgas praidā, viņš atbildēja, ka līdz šim to neesot darījis, bet par nākotni vēl izlēmis neesot – .

Konkurenti "Attīstībai/Par!" pārmet azartspēļu biznesa lobēšanu. Kandidāti gan to noliedza, apgalvojot, ka viņiem ir pašiem savs plāns, kā samazināt azartspēļu negatīvo ietekmi. Konkrētus izmērāmus rādītājus, kādā apjomā šo ietekmi samazināt, viņi gan nenosauca – .

"Attīstībai/Par" un "Progresīvo" programmā solīts "restartēt" arī pašvaldībai piederošos uzņēmumus, atsakoties no darbošanās tādās jomās, kurās efektīvāks ir privātais sektors. Tiesa gan, tas neattiecoties uz Rīgas namu pārvaldnieku, bet kurus tieši uzņēmumus likvidēt, privatizēt vai kā citādi no tiem atteikties – par to Staķis kā mērs lemšot pēc vēlēšanām – .

Programmā arī solīts, ka Rīga kļūs par Baltijā pirmo klimatneitrālo galvaspilsētu. Konkrētu gadu, kad tas notiks, programma gan nemin, un arī Cepurītis atzina, ka šobrīd nespēj to nosaukt – .

Staķis uzsvēra, ka "Saskaņai" un GKR vieta esot dziļā opozīcijā, bet koalīciju viņš vislabprātāk veidotu ar valdības koalīcijas partneriem Jauno Vienotību un Nacionālo apvienību – .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!