Pagājušajā nedēļā Latvijā inficēšanās ar Covid-19 apstiprināta 780 cilvēkiem – tas ir līdz šim lielākais vienā nedēļā reģistrēto inficēšanās gadījumu skaits. Covid-19 strauji izplatās arī citviet Eiropā. Trešdien, 21. oktobrī "Delfi TV ar Jāni Domburu" piedāvāja diskusiju "Kā sakaut Covid-19? Latvijas zinātnieki par vīrusu un vakcīnām." Raidījums skatāms ierakstā.

Uz diskusiju bija aicināts Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Kaspars Tārs. Centrā jau kopš marta notiek ar vīrusa sekvencēšanu un tā molekulāro mehānismu izpēti saistīti pētījumi. Tāpat Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ir iesaistīts Covid-19 vakcīnu kandidātu izpētes procesā.

Tāpat diskusijā piedalījās Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta direktore Modra Murovska. Institūts pagājušajā mēnesī sāka pētījumu, kura ietvaros tiks analizēta koronavīrusa slodze Latvijas pacientu organismos, kā arī dažādi citi vīrusa izplatību un slimošanas smagumu ietekmējoši faktori.

Par to, ko zinātniekiem jau izdevies noskaidrot par Covid-19 saslimšanu izraisošo koronavīrusu un tā ārstēšanu, kā arī centieniem atrast efektīvu vakcīnu pret šo vīrusu, diskutēja arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā infektoloģijas speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras vadītāja Ludmila Vīksna un jaunievēlētais Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!