Pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē uz Jāņa Dombura jautājumiem atbildēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Pagājušajā nedēļā ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) viņu atstādināja no amata pienākumu pildīšanas, bet pats Eglītis iesniedza atlūgumu. Tikties ar Eglīti aci pret aci tiešraidē Nemiro atteicās. Noraidot "Delfi" uzaicinājumu uz tiešraidi, Nemiro padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce piektdien norādīja: "Šoreiz viņš nepiekrīt formātam – diskusijai ar uz disciplinārlietas izvērtēšanas laiku no amata atstādināto Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru."

Šāda atbilde tika saņemta pēc tam, kad pēc pirmā atteikuma, kurā kā iemesls tam, ka ministrs nepiedalīsies raidījumā tika minēta pret Eglīti ierosinātā disciplinārlieta un tas, ka Nemiro vērsies prokuratūrā par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) nepietiekamu uzraudzību, portāls "Delfi" sarakstē ar ministra padomnieci norādīja, ka vēl pagājušās nedēļas ceturtdienā, kad disciplinārlieta jau bija ierosināta un paziņots par vēršanos prokuratūrā, Nemiro ir publiski komentējis domstarpības ar atstādināto valsts sekretāru.

Pirmās ziņas par Nemiro domstarpībām ar valsts sekretāru Eglīti izskanēja pirms trim nedēļām, kad kļuva zināms, ka Nemiro iecerējis valsts sekretāru rotācijas kārtībā pārcelt darbā uz Centrālo statistikas pārvaldi. Lēmums par Eglīša rotāciju ir iekļauts valdības rītdienas sēdes darbakārtībā. Valdībā rīt ir plānots lemt par līdzšinējā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieka Edmunda Valanta apstiprināšanu ministrijas valsts sekretāra amatā.

Aizvadītajā nedēļā tikai neilgu brīdi pirms iepriekš plānotas "Latvenergo" akcionāru sapulces, kurā Eglītim kā uzņēmuma kapitāldaļu turētājam būtu jālemj par jaunās "Latvenergo" padomes apstiprināšanu, Nemiro pret Eglīti ierosināja disciplinārlietu par iespējamiem pārkāpumiem OIK uzraudzībā un atstādināja viņu no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Nemiro arī paziņoja, ka vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai iespējamo pārkāpumu dēļ valstij nav nodarīts kaitējums. Pēc Nemiro paustā, uz iespējamiem Eglīša pārkāpumiem ir norādījusi Parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas pēta OIK ieviešanu un iespējamos pārkāpumus. Šo komisiju vada "KPV LV" Saeimas frakcijas deputāte Ieva Krapāne.

Reaģējot uz Nemiro lēmumu, Eglītis iesniedza atlūgumu, kā arī vērsās Nemiro pārstāvētās partijas "KPV LV" Ētikas komisijā un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar aicinājumu tām izvērtēt ekonomikas ministra Nemiro lēmumus par sev pietuvinātu personu iecelšanu amatos. Kā konkrēts piemērs Eglīša vēstulē minēts fakts, ka pērnvasar Nemiro "Latvenergo" pagaidu padomē iecēlis savu padomnieku Pāvelu Rebenoku, sava biroja vadītāju Inesi Kublicku, Vēja enerģijas asociācijas locekli Kristapu Stepanovu, "Rigensis Bank" valdes locekli Renāru Degro un ekonomistu Artūru Šņoriņu. Jāpiebilst, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), reaģējot uz Nemiro lēmumu, aicinājis valdības vadītāju Krišjāni Kariņu atlaist ekonomikas ministru Nemiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!