Trešdien, 4. martā, dienu pirms Saeima plānojusi otrajā lasījumā skatīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas noteiks jauno novadu aprises, bet iecerētās administratīvi teritoriālās reformas pretinieki no visām Latvijas malām paudīs savu neapmierinātību dažādās protesta akcijās, "Delfi TV ar Jāni Domburu" piedāvāja tiešraides diskusiju "Administratīvi teritoriālā reforma Saeimā: kas jāatbalsta, kas jāmaina?"

Saeimas deputātus diskusijā pārstāvēja Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP), kā arī deputāti Jānis Dombrava (NA) un Viktors Valainis (ZZS). Uz diskusiju bija aicināti vairāku ar iecerētajām jauno novadu aprisēm neapmierinātu novadu pārstāvji. Saeimas komisijas noraidītā Sēlijas novada iedzīvotāju argumentus izklāstīja Jaunjelgavas Kultūras veicināšanas biedrības vadītāja Vaira Lejniece, Strenču novadu pārstāvēja Jānis Siliņš. Pret Ikšķiles novada iekļaušanu Ogres novadā iebilstošo Ikšķiles iedzīvotāju viedokli diskusijā pārstāvēja uzņēmējs Kārlis Šēnhofs, savukārt Skultes iedzīvotājus, kas iebilst pret pievienošanu topošajam Saulkrastu novadam – uzņēmējs Andrejs Babrāns.

Patlaban Latvijā ir 110 novadi un deviņas republikas nozīmes pilsētas. Saskaņā ar administratīvi teritoriālās reformas virzītāju – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas – norādīto, jau aizpērn savulaik noteiktajiem kritērijiem par iedzīvotāju skaitu novadā neatbilst vairāk nekā trešdaļa jeb 39 no 110 novadiem. Ministrijas sākotnēji piedāvātā un diskusijās ar pašvaldību pārstāvjiem piedāvātā jaunā novadu karte Saeimas komisijā notikušo diskusiju rezultātā jau daļēji "pārzīmēta", mainot vairāku novadu sākotnēji iecerētās robežas. Tādējādi iecerētās reformas pretinieku skaits vēl vairāk audzis, uzjundot arvien jaunus protestus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!