Izsekošana, publiska kaunināšana, "palūgšana" atstāt amatu un vesels profilakses pasākumu komplekss — etnomuzikologs un Latvijas Universitātes profesors Valdis Muktupāvels savulaik ne reizi vien uz savas ādas jutis LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) ietekmi. Kā liecina līdz šai dienai saglabājušies VDK dokumenti, par viņu ziņoja trīs aģenti, divus no tiem izdevies identificēt, tostarp vienu, kura kartīte decembrī publicētajos čekas maisos nav atrodama. Viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, Muktupāvels analizē par sevi ziņoto, atklāj, kādiem līdzekļiem VDK viņu centās ietekmēt un ko jau desmitiem gadu gaida no personām, kas par viņu ziņoja.

"Baiļu atmosfēra, ka tu tiec izsekots, tā bija diezgan pastāvīga un klātesoša vienmēr. Ja mēs to neredzējām un nezinājām, tad jutām," dzīvi Padomju Savienībā raksturo etnomuzikologs. Sajūtas nav bijušas maldīgas, kā liecina dokumenti, kurus Muktupāvels deviņdesmito gadu sākumā ieguva Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā (TSDC), viņš bijis reģistrēts VDK informācijas analīzes daļā kā persona, par kuru ieviesta operatīvās pārbaudes lieta, persona, ar kuru veikta profilakse, persona, par kuru fakti liecina, ka tā veic pretpadomju aģitāciju un propagandu, persona, kurai ir sarakste ar kapitālistiskajās valstīs dzīvojošiem ārzemniekiem un kā persona, kurai ir kontakti ar ārzemnieku. Kopumā VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" par Muktupāvelu saglabājušies 17 aģentu ziņojumu atreferējumi, kurus snieguši trīs aģenti — "Vale", "Ernsts" un "Lapsa".

Portāls "Delfi" ar Muktupāvela piekrišanu publicē viņam izsniegtos TSDC dokumentus, tostarp pilnus ziņojumu atreferējumu tekstus krievu valodā un to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!