Foto: DELFI
Esiet sveicināti, cienījamie "Delfi TV" skatītāji! Šodien šajā studijā viesos ir Ernests Bernis, viens no diviem lielajiem "ABLV" bankas akcionāriem, kuri kontrolēja banku vairāk nekā 20 gadus. Viņš arī bija bankas vadītājs. Mūsu saruna notiek dienu pirms gadskārtas, kad amerikāņu organizācija, ko mēs saīsināti pazīstam kā "FinCEN", paziņoja, ka "ABLV" banka tiek iekļauta melnajā sarakstā. Gads ir pagājis, pašlikvidācija arvien kavējas, bankai nav skaidrības par principiem kā vērtēs, cik daudz ir vai nav netīrās naudas. Un mūsu saruna notiek gandrīz gadu kopš mirkļa, kad Berņa kungs tika pirmoreiz uzaicināts uz šo sarunu, bet viņa gatavība runāt tika apstiprināta tikai aizvadītā gada pēdējos mēnešos. Labdien!

Bernis: Labdien!

Es gribētu sākt ar faktu, ka jūs pēdējā desmitgadē abi ar Oļegu Fiļu bijāt bagātāko cilvēku sarakstos Latvijā. Nu, viens no piemēriem, gadi seši atpakaļ vēl, jaunāki un skaistāki, miljonāru saraksta līderi, un šis statuss ir bijis vairākus gadus. Un tagad, pagājušajā rudenī, kas diezgan loģiski, pēc bankas sabrukuma tiek paziņots, ka jūsu vērtība ir samazinājusies zem 100 miljoniem, īpašuma vērtība. Tas ir korekti?

Bernis: Es domāju, jā. Tāpēc, ka lielāko daļu no visiem šiem vērtējumiem aizņem mūsu ieguldījumi "ABLV" bankā.

Respektīvi no vairāk nekā 300 miljoniem, tagad jūsu īpašumu vērtība ir tuvu 100 miljoniem.

Bernis: Varētu būt, tas nav galvenais priekš manis.

Es domāju, ka priekš Latvijas sabiedrības tas varētu būt interesanti. Tas nozīmē, ka rezultāts, ja pat bankas vērtība ir zema, vienalga rezultāts ir multimiljonārs Latvijas Republikā. Vai jūs esat mēģinājis savilkt kopā, cik jūs esat aizvadīto 25 gadu laikā, izņēmis peļņu dividendēs, nevis guldījis atpakaļ?

Bernis: Pateikšu, ka nekad neesmu skaitījis.

Tos miljonus nevar saskaitīt, tik daudz, ja?

Bernis: Gluži otrādi. Pirmkārt, galvenais priekš mums bija nodrošināt banku ar nepieciešamajiem līdzekļiem attīstībai. Kas palika pāri, protams, tika maksāti dividendēs.

Arī cik esat nopelnījuši, neesat saskaitījuši 25 gados?

Bernis: Nē.

Labi. Nav tālu no miljarda, vai ne?

Bernis: Varētu būt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!