Foto: DELFI

Esiet sveicināti, cienījamie "Delfi TV" skatītāji! Šodien šajā studijā viesos ir Guntis Ulmanis, Latvijas Valsts prezidents no 1993. līdz 1999. gadam divos termiņos (toreiz pa trīs gadiem). Šodienas politisko notikumu kontekstā jāpasaka, ka savulaik viņš ir pieredzējis ne vienu vien premjera amata kandidāta nominēšanu, kas neieguva Saeimas vairākumu. Kopš tā laika pabija arī Saeimas deputāta statusā, tiesa gan, īsu laiku, jo tā bija tā Saeima, ko mēs, tauta, atlaidām, bet jau otro desmitgadi viņa darbs un vārds saistīts ar Latvijas hokeja saimniecību, vēl arvien "Dinamo Rīga" valdes priekšsēdētājs. Labdien!

Ulmanis: Labdien!

Sāksim, Ulmaņa kungs, ar to, kas notiek šobrīd Latvijas politikā, salīdzinot ar jūsu pieredzi prezidentūras laikā deviņdesmitajos gados. Daudziem patīk tā vai citādāk piesaukt 1995. gadu, kad bija viens kandidāts, otrs kandidāts, jūs aicinājāt stādīt valdības, un ne Māris Grīnblats, ne Ziedonis Čevers nedabūja vairākumu, un tad nāca Andris Šķēle. Kas, jūsuprāt, šobrīd starp to laiku un šo laiku ir līdzīgs un kas ir atšķirīgs? Viens ir jau... neticis.

Ulmanis: Līdzīgs ir tas, ka prezidentam ir jānominē, jānosauc kandidāts uz premjera krēslu, tas ir absolūti līdzīgs, un līdzīgs ir arī tas, ka ir šie simts Saeimas deputāti, kuri tikko kā ir apsēdušies savos krēslos un kuriem pieder galavārds šī valdības vadītāja nominēšanā, apstiprināšanā. Atšķirības laikam ir katra cilvēka domas un katra sabiedrības locekļa attīstība šajos divdesmit piecos gados, vai ne. Bija laiks, kad mēs nācām no pirmskara Latvijas un padomju domāšanas dzīlēm, un šis ir laiks, kad mums ir divdesmit piecu gadu pieredze jau Rietumu pasaulē, brīvajā, demokrātiskajā, labi izglītotajā...

Kāda nu kuram, kāda nu kuram!

Ulmanis: Jā, jā! Bet tas ir labs jautājums, pie kā mēs droši vien atgriezīsimies, jo tas ir... Kāpēc šodien tā iet, man ir jautājums arī tāpēc, kāpēc mēs tik slikti esam mācījušies šajos divdesmit piecos gados.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!